Foto: Shutterstock

Pērn Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības vērtība, ko reglamentē 42 nolīgumi ar 74 partneriem, bija vairāk nekā 2,3 triljoni eiro. Un pēdējo piecu gadu laikā tās vērtība ir palielinājusies par vairāk nekā 30%, liecina ziņojums par Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības politikas īstenošanu un izpildi.

ES eksports uz preferenciālās tirdzniecības partnervalstīm pieaug stabilāk nekā ES kopējais eksports — piemēram, preferenciālie nolīgumi ar Dienvidkoreju un ar Kanādu katrs nodrošina vidējo eksporta pieaugumu 7% gadā, un tas ir padarījis ES noturīgāku pret globālām problēmām, garantējot drošākus un daudzveidīgākus piegādes avotus mūsu importam un tirgus mūsu eksportam, skaidrots Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā medijiem.

EK pēdējo piecu gadu laikā ir arī novērsusi 140 šķēršļus ES eksportam vairāk nekā 40 valstīs. 2023. gadā vien šķēršļu novēršana laikposmā no 2018. līdz 2022. gadam palīdzēja palielināt ES eksportu vēl 6,2 miljardu eiro vērtībā.

ES eksporta iespēju atvēršana, izmantojot tirdzniecības darījumus un tirdzniecības politikas efektīvu izpildi un īstenošanu, sniedz labumu ES patērētājiem un uzņēmumiem, tostarp 680 000 ES maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kas izmanto šīs iespējas izaugsmes tirgos. Tie ir daļa no ES ilgtermiņa stratēģijas, kuras mērķis ir stiprināt tās uzņēmumu konkurētspēju un aizsargāt ekonomisko drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!