Foto: Shutterstock

Veselības aprūpes jomas jaunuzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, slimnīcām, universitātēm un pētniecības iestādēm Latvijā tagad ir iespēja paātrināt inovāciju virzīšanas procesu tirgū, piesakoties pavisam jaunai programmai "SPICE", kas katrai komandai piedāvā līdz pat 160 000 eiro atbalstu inovāciju izstrādes, komercializācijas un mentoringa pasākumiem.

Latvijas veselības aprūpes jomas uzņēmumiem tiek piedāvāta jauna iespēja pilnveidot savu uzņēmējdarbību "EIT Health Innostars" jaunizveidotajā konkurētspējas veicināšanas programmā "SPICE" (Strategic Partnership Initiatives for Competitive Edge).

Jaunās programmas ietvaros "EIT Health InnoStars" meklē jaunuzņēmumus, mazos un vidējos uzņēmumus un citas iestādes no Latvijas, kā arī no citām 18 Centrāleiropas, Austrumeiropas un Dienvideiropas valstīm, kurās pieejama EIT Reģionālā Inovāciju Shēma (RIS) (valstis, kurās joprojām inovāciju līmenis ir vērtējams kā vidējs, salīdzinot ar citām Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstīm).

Potenciālajiem programmas dalībniekiem ir jāiesniedz inovatīvi veselības aprūpes risinājumi, kas sasnieguši vismaz 6. tehnoloģiju gatavības līmeni (TRL 6), kas nozīmē, ka to risinājumi ir prototipa stadijā un ir demonstrēti atbilstošā vidē. Tas ir izšķirošs solis uzņēmumiem, kas ir gatavi pāriet no agrīnā izstrādes posma uz jau reālu pielietojumu un komercializāciju.

Katrai komandai būs pieejami pakalpojumi līdz 100 000 eiro vērtībā, atbalstu saņemot no programmas "SPICE" īstenošanas partneriem, kas ir īpaši izvēlēta ekspertu grupa no visas Eiropas. Sniegtie pakalpojumi dalībniekiem palīdzēs risināt aktuālākās problēmas ceļā uz inovāciju ienākšanu tirgū, tostarp nodrošinot juridisko un regulatīvo atbalstu, klīnisko validāciju, tehnoloģiju inovācijas, datu konfidencialitāti un komercializācijas stratēģiju.

Papildu finansiālajam atbalstam programmas dalībnieki varēs saņemt individuālu mentoringu un apmācības. Katrai komandai tiks piešķirti līdz pat 60 000 eiro praktiskām konsultācijām no "EIT Health InnoStars" vadošajiem veselības aprūpes speciālistiem no visas Eiropas. Mentoringa ietvaros galvenā uzmanība tiks pievērsta tam, kā pārvarēt unikālas problēmas, kas saistītas ar inovāciju paplašināšanu veselības aprūpē, sākot ar investīciju nodrošināšanu un beidzot ar veselības aprūpes jomas regulējumu ievērošanu.

"Jaunā "SPICE" programma paver jaunas iespējas inovāciju ieviesējiem Latvijā un visā Eiropā," stāsta Alessio Smeraldo, "EIT Health InnoStars" uzņēmējdarbības izveides vadītājs. "Sniedzot piekļuvi īpaši pielāgotiem pakalpojumiem un ekspertu mentoringam, programma ļaus uzņēmējiem pārvarēt komercializācijas izaicinājumus veselības aprūpes nozarē un iegūt konkurences priekšrocības tirgū. Mūsu mērķis ir pārvērst augsta potenciāla risinājumus veiksmīgos, mērogojamos uzņēmumos, kas var attīstīties un būt konkurētspējīgi Eiropas veselības aprūpes tirgū."

"Viens no galvenajiem programmas "SPICE" ieguvumiem ir iespēja tās dalībniekiem kļūt par "EIT Health InnoStars", Eiropas lielākā veselības inovāciju tīkla, dalībniekiem," piebilst Smeraldo. Dalība šajā tīklā nodrošina piekļuvi plašam ilgtermiņa resursu klāstam, sadarbības iespējām un stratēģiskām partnerībām, kas ir būtiski, lai attīstītu veiksmīgu veselības aprūpes jomas uzņēmumu.

Pieteikties programmai "SPICE" iespējams līdz šī gada 31. oktobrim. Programmas sākums paredzēts 2024. gada nogalē, un tā norisināsies visu nākamo gadu.

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) ir Eiropas lielākā inovāciju ekosistēma, kas apvieno vairāk nekā 2400 partneru no vadošajām biznesa, pētniecības un izglītības organizācijām visā Eiropā vairāk nekā 50 inovāciju centros. EIT stiprina Eiropas spēju ieviest jauninājumus, radot risinājumus aktuālām globālajām problēmām, sekmējot uzņēmējdarbības attīstību, lai Eiropā radītu ilgtspējīgu izaugsmi un atzītas darbavietas. EIT ir ES struktūra un ES pētniecības un inovācijas pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" svarīga sastāvdaļa.

"EIT Health" ir viena no lielākajām Eiropas valsts un privātā sektora partnerībām veselības aprūpes inovāciju jomā. "EIT Health" veido vairāk nekā 130 partneri. "EIT Health" uzdevums ir izveidot ekosistēmu, kas ļautu attīstīt nākotnes veselības aprūpi, lai Eiropas iedzīvotāji varētu dzīvot ilgāk un veselīgāk.

"EIT Health InnoStars" aptver vienu no astoņiem "EIT Health" ģeogrāfiskajiem apgabaliem. Tas iekļauj pusi Eiropas, tostarp Poliju, Ungāriju, Itāliju un Portugāli, kā arī EIT Reģionālās inovācijas shēmas programmā ietvertos papildu reģionus – Baltijas valstis, Horvātiju, Slovākiju, Čehiju, Slovēniju, Grieķiju un Rumāniju. Saskaņā ar Eiropas inovācijas rezultātu pārskatu (European Innovation Scoreboard) šo valstu grupa ir novērtēta kā mēreni novatoriska. "InnoStars" ir vērsta uz uzņēmējdarbības, inovācijas un izglītības veicināšanu veselības aprūpes, veselīga dzīvesveida un aktīvas novecošanas jomās, kā arī uz atšķirību novēršanu starp reģioniem, kas ir inovācijas līderi, un reģioniem, kas vēl attīstās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!