Foto: Publicitātes foto

Ikgadējā sociālās uzņēmējdarbības piču konkursa "Tam labam būs augt" finālā noskaidrotas 2024. gada labākās sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvas, informē konkursa rīkotāji.

Konkursa žūrijas balvu saņēma biedrība "Tavi draugi" ar ideju nederīgos ziedotos priekšmetus atjaunot un iznomāt kā inventāru. Skatītāju balsojumā par labāko tika atzīta radošās ilgtspējības platforma "Bourzma" ar ieceri izveidot tekstila augšupstrādes darbnīcu ilgtspējīga apģērba radīšanai.

Katrs uzvarētājs no konkursa organizatoriem – Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas un "Luminor" bankas – saņēma naudas balvu biznesa attīstībai 4000 eiro vērtībā.

Žūrijas balvu saņēma biedrība "Tavi draugi", kas ikdienā pieņem un nodod tālāk lielu apjomu ziedojumu, atbalstot grūtībās nonākušas privātpersonas un iestādes gan Latvijā, gan Ukrainā. Palīdzība tiek sniegta gan reaģējot uz lūgumiem ārkārtas gadījumos, gan palīdzot cilvēkiem, kuri nevar atļauties iegādāties pārtiku, apģērbu vai higiēnas preces, gan atbalstot ģimenes un gados vecākus cilvēkus reģionos.

Saņemot lielu apjomu ar ziedojumiem un atbildīgi tos šķirojot, veidojas inventārs, kas dažādu iemeslu dēļ nav nevienam nepieciešams vai praktiski izmantojams. Lai saudzētu dabu, neradītu papildus atkritumus, bet dotu lietām otru dzīvi un tādā veidā piesaistītu biedrībai papildus finanses labdarības projektu realizēšanai, "Tavi draugi" iecerējuši nederīgās lietas atjaunot un piedāvāt tās kā inventāra nomu privātpersonām un uzņēmumiem pasākumu dekorēšanai un apkalpošanai.

Pagājušajā gadā konkursa žūrijas balvu saņēma ogrēnietes Zanes Bērziņas iniciatīva "Vai viegli uzvilkt bikses?", kas tagad jau stabili darbojas kā sociālais uzņēmums "Vilbers" un ražo specializētu apģērbu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Konkursa tiešraidi bija iespējams vērot tiešsaistē, un skatītāji varēja balsot par savu favorītu, tādējādi nosakot otru konkursa uzvarētāju. Skatītāju balvu saņēma "Radošās ilgtspējības platforma – Bourzma", kas risina modes industrijas radīto atkritumu problēmu.

Biedrības mērķis ir ne tikai veicināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgiem un videi draudzīgiem risinājumiem apģērbu industrijā, bet arī piedāvāt reālas iespējas pāriet uz zaļāku un atbildīgāku modes patēriņu, kā arī vienlaikus attīstīt jauno latviešu mākslinieku radošās prasmes, organizējot dažāda veida publiskus kultūras un izklaides pasākumus, piemēram, apģērbu atjaunošanas meistarklases, mākslas izstādes, jauno mākslinieku mūzikas performances u.c..

Biedrības lielākais pasākums ir festivāls divu dienu garumā ar modes skati, tirdziņu, mūziku un citām aktivitātēm. Tāpat "Bourzma" jaunajiem māksliniekiem nodrošina interneta veikalu, infrastruktūru un mārketinga atbalstu. Biedrība iecerējusi paplašināt savu darbību, izveidojot tekstila augšupstrādes darbnīcu.

2023. gadā skatītāju balsojumā par labāko tika atzīta "BJMK Rokskola" – sociālais uzņēmums no Jelgavas, kas piedāvā alternatīvu mūzikas izglītību atbalstošā vidē.

Konkursa "Tam labam būs augt" finālā sociālās uzņēmējdarbības idejas prezentēja 10 esošie un topošie sociālie uzņēmēji no dažādām Latvijas vietām.

"Šogad konkursā saņēmām 92 pieteikumus no visiem Latvijas reģioniem ar plašu tematiku un ļoti vajadzīgiem risinājumiem dažādiem sabiedrības izaicinājumiem. Otrajai kārtai tika izvirzītas 25 spēcīgākās sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvas, un šī gada pusfinālisti mūs ļoti iepriecināja un pat pārsteidza – tik daudzveidīgas un patiesi vērtīgas biznesa idejas ar mērķi risināt kādu sociālu problēmu. Noteikt 10 finālistus bija īpaši grūts uzdevums, taču tas ir labs rādītājs, jo apliecina, ka sociālās uzņēmējdarbības joma kļūst arvien populārāka un spēcīgāka" – uzsver Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Regita Zeiļa.

"Drosmīgu ideju bagātība un dalībnieku apņēmība raksturo arī šī gada sociālās uzņēmējdarbības konkursu, kas nemainīgi ir šī iedvesmojošā pasākuma galvenās sastāvdaļas. Mums ir liels prieks par tik lielu atsaucību arī šogad – 92 pieteikumi, kas katrs ir vērsts uz procesu uzlabošanu sabiedrībā, vai nu rūpējoties par vidi ap mums, vēloties uzlabot kādas cilvēku grupas labsajūtu un garīgo, fizisko veselību, vai arī atbalstot vietējās kopienas un reģionus. Ik gadu pārliecināmies, ka sociālā uzņēmējdarbība Latvijā ir gatava attīstīties un augt, piedāvājot risinājumus, kas ļoti bieži citādāk paliek nemanīti" saka "Luminor bankas" vadītāja Latvijā Kerli Vares.

Konkursa finālistiem tika piešķirtas arī vairākas simpātiju balvas. Attīstības finanšu institūcija "Altum" savu balvu piešķīra biedrībai "Krapes muiža" no Ogres novada ar ideju par vides labiekārtošanu lauku tūrisma veicināšanai un makšķerēšanas vietas izveidi cilvēkiem ratiņkrēslā.

Sociālās uzņēmējdarbības pionieris Latvijā "Otrā Elpa" balvu pasniedza "Mombee.lv" – platformai, kur saņemt informatīvo, emocionālo un praktisko atbalstu topošajiem un jaunajiem vecākiem, īpaši māmiņām ar pēcdzemdību depresiju.

"Luminor banka" apbalvoja jūrmalnieces Elīnas Zanderes iniciatīvu "Veselība katrā kumosā", kas piedāvā specializētas pārtikas ražošanu cilvēkiem pēc onkoloģiskām un citām saslimšanām.

Savukārt Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija savu simpātiju balvu piešķīra uzņēmumam "IziPizi" no Ogres novada ar ieceri pilnveidot pārtikas pakomātu tīklu Latvijā ražotās un audzētās pārtikas noieta veicināšanai.

Konkursā tika prezentētas vēl šādas sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvas: Atbalsta un attīstības centrs "Kopā" no Jelgavas – atbalsta pakalpojumi ģimenēm, īpaši tēviem, kurās aug bērni ar autiskā spektra traucējumiem; jelgavnieces Sandras Lazdiņas iniciatīva "Dosim papīram otru iespēju!" – papīra masas un papīra priekšmetu ražošana; Sporta, izglītības un kultūras inovāciju biedrība – zemūdens niršanas apmācības neredzīgiem cilvēkiem; Māra Rudzītes iecerētais uzņēmums "3i aģentūra" no Līvānu novada – vides apziņu veicinošas apmācības, telpu noma, tūrisma un izmitināšanas pakalpojumi vidē, kurā maksimāli ieintegrēti otrreiz izmantojami materiāli.

Konkursu "Tam labam būs augt" jau piekto gadu organizē Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija sadarbībā ar "Luminor banku" ar mērķi veicināt jau esošu sociālo uzņēmumu un jaunu sociālās uzņēmējdarbības ideju attīstību, kā arī pastāstīt par šīm idejām visai Latvijai.

Konkursu atbalsta labdarības veikalu tīkls "Otrā elpa" un Attīstības finanšu institūcija "Altum", līdzfinansējot tā norisi no Eiropas Savienības fondu resursiem – Eiropas Sociālā fonda Plus projekts Nr. 4.3.3.3/1/24/I/001 "Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!