Foto: Shutterstock

Šī gada oktobrī uzsākta nacionālā mēroga projekta "Atbalsts vēsturisko kūdras ieguves vietu revitalizācijai" īstenošana ar mērķi inventarizēt pašvaldību un privātpersonu īpašumā esošās vēsturiskās kūdras ieguves vietas un izstrādāt tām rekultivācijas plānus, lai atdzīvinātu šīs teritorijas un samazinātu oglekļa emisiju izdalīšanos, informēja Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Anita Āboliņa.

Tāpat projekta ietvaros tiks apkopota informācija par kūdras izmantošanas apmēriem pašvaldību organizētajā siltumapgādē un meklēti risinājumi kurināmā resursa nomaiņai.

Jau šobrīd ir zināms, ka vēsturisko kūdras ieguves vietu īpašniekiem būs iespēja iesniegt projekta pieteikumus Taisnīgas pārkārtošanas fonda finanšu atbalsta saņemšanai, lai īstenotu rekultivācijas plānos paredzētās aktivitātes, tāpēc sagaidāma liela interese par rekultivācijas plānu izstrādes iespējām.

Pirmās aktivitātes projektā ir vērstas uz tām vēsturiskajām kūdras ieguves vietām, kuru īpašnieki ir pašvaldības. Jau 23. oktobrī uz pirmo plānošanas sanāksmi pulcēsies ap 30 pašvaldību pārstāvji no visas Latvijas, lai iepazītos ar projekta aktivitātēm, plānoto pašvaldību iesaisti un potenciālajiem ieguvumiem, ko šis projekts varētu sniegt pašvaldībām kā vēsturisko kūdras ieguves vietu īpašniekiem.

Vēsturisko kūdras ieguves vietu revitalizācijas projektu vadīs Vidzemes plānošanas reģions, un aktivitātes notiks četru Latvijas plānošanas reģionu – Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales – teritorijās, kas ir atbilstošas Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālajam plāna tvērumam. Projektā netiek ietvertas teritorijas, kas atrodas Rīgas un Jūrmalas valstspilsētās, Ādažu, Limbažu, Ogres, Ropažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Tukuma novados.

Projekta "Atbalsts vēsturisko kūdras ieguves vietu revitalizācijai" aktivitātes tiek īstenotas Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 6.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Pārejas uz klimatneitralitāti radīto ekonomisko, sociālo un vides seku mazināšana visvairāk skartajos reģionos" 6.1.1.1. pasākuma "Atteikšanās no kūdras izmantošanas enerģētikā" ietvaros.

Projekta finansējuma saņēmējs un īstenotājs ir Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Kurzemes, Latgales un Zemgales plānošanas reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!