Foto: Publicitātes foto

Tehnoloģiju uzņēmums "Tet" ir identificējis datu drošības prasības veselības aprūpes nozarē un vienā no medicīnas iestādēm uzstādījis pirmās maksimāli drošās datu pārraides iekārtas, kurās izmantotas kvantu šifrēšanas tehnoloģijas. Šāds informācijas pārraides paņēmiens tiek uzskatīts par drošāko pasaulē, jo kvantu mehānikā balstītu informācijas pārraidi nav iespējams nemanāmi noklausīties, nozagt vai kā citādi tai kaitēt, informē uzņēmumā.

"Tet" projektu īsteno kopā ar vairākiem partneriem Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā projektā "European Quantum Communications Initiative", kurā Eiropas Komisija sadarbojas ar visām 27 ES dalībvalstīm un Eiropas Kosmosa aģentūru, lai izstrādātu un izbūvētu kvantu komunikācijas tīklu, izmantojot optisko šķiedru sakaru tīklus, kā arī attīstītu šo tehnoloģiju kosmosā un satelītu tīklā.

"Veselības nozare ir īpaši jutīga pret datu drošības riskiem, tāpēc tās iesaistīšana testēšanas posmā ir ļoti svarīga," uzsver "Tet" galvenais izpilddirektors Uldis Tatarčuks.

Pirms testēšanas sistēmas ieviešanas, "Tet" veica izpēti, lai izprastu veselības aprūpes nozares specifiku un datu pārraides drošības prasības. Sadarbībā ar veselības aprūpes profesionāļiem tika definēts, ka visi nozares dati ir privāti un sensitīvi. Šī iemesla dēļ, pētot un testējot drošās datu pārraides iekārtas, kurās izmanto kvantu šifrēšanas tehnoloģijas, netiek izmantoti reālie dati, bet gan simulēts datu formāts un specifiskie parametri, piemēram, pacientu ieraksti, medicīniskie attēli un laboratorijas rezultāti, kas atbilst iespējami tuvu reālajiem datiem.

Lai novērtētu kvantu tīkla savienojuma veiktspēju un drošību, medicīnas iestādē ir izveidota pilnvērtīga un droša testa vide. Tā ļauj reāllaikā sekot līdzi iekārtu darbībai, kā arī identificēt un novērst iespējamās problēmas. Testēšanas procesā tiek imitēti dažādi veselības aprūpes datu pārraides scenāriji, piemēram, slimnīcu savstarpējā komunikācija, attālināta pacientu uzraudzība un telemedicīna.

Lai pārbaudītu sistēmas uzticamību un spēju reaģēt uz neparedzētām un pat neticamām situācijām, ir uzsākti pakalpojuma darbības testi, imitējot dažādas ārkārtas situācijas. Tas palīdz identificēt un novērst potenciālās problēmas, nodrošinot, ka sistēma spēj efektīvi darboties jebkādos apstākļos.

Kā norāda Tatarčuks: "Testa risinājuma izveide bija viens no sarežģītākajiem projekta posmiem. Pārliecināšanās par iekārtu un to atbalstošo sistēmu drošību bija būtisks priekšnoteikums testa scenāriju izveidei un ieviešanai. Šis posms prasīja intensīvu komandas darbu un sadarbību ar partneriem, kā arī vienlaikus sniedza vērtīgas mācības un pieredzi, kas palīdzēs turpmākajos projekta posmos."

Jaunā tehnoloģija ir ieviesta un integrēta esošās veselības aprūpes iestādes IT infrastruktūrā un regulāri tiek uzraudzīta un analizēta. Pēc testu pabeigšanas "Tet" apkopos rezultātus un sagatavos visaptverošu ziņojumu un rekomendācijas veselības aprūpes iestādēm kvantu drošo tehnoloģiju ieviešanai. Šie testi būs labs pamats identiskas kvantu tehnoloģijas ieviešanai, pētīšanai un testēšanai finanšu, apdrošināšanas un citās nozarēs, kurās īpaši svarīga ir datu aizsardzība to transportēšanas laikā.

ES projekta ietvaros Latvijā tiek veidots Latvijas kvantu tīkls (LATQN), kura mērķis ir uzbūvēt nacionālās kvantu komunikācijas demo jeb bāzes tīklu, kā arī izstrādāt un testēt kvantu komunikācijas tehnoloģijas dažādās nozarēs, kurām droša informācijas pārraide ir īpaši būtiska. Vadošais partneris un projekta koordinators ir VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC), privātā sektora partneris – "Tet", pētniecības partneris – Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts (LU MII), valsts sektora partneris – VAS "Elektroniskie sakari" (VASES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!