Foto: Publicitātes attēli

Rīgas plānošanas reģions projekta "Urban ReLeaf" ietvaros uzstādījis 20 speciālas mērierīces ar sensoriem gaisa kvalitātes mērīšanai Rīgā. Speciālā sensoru uzstādīšana tika veikta rīdzinieku mājvietās vai darba vietās, galvenokārt Rīgas centrā vai tā tuvumā, kur ir raksturīgas gaisa kvalitātes problēmas.

Rīgas plānošanas reģions īsteno Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis Eiropa" finansētu projektu "Urban Releaf", kura mērķis ir izveidot iedzīvotāju virzītas datu ekosistēmas, lai sekmētu pielāgošanos klimata pārmaiņām, veicinātu zaļās infrastruktūras attīstību un pilsētvides dizaina plānošanu sešās pilsētās – Rīgā, Atēnās (Grieķija), Kaškais (Portugāle), Dundī (Lielbritānija), Manheimā (Vācija) un Utrehtas pilsētā (Nīderlande). Projekts paredz iedzīvotāju novērojuma datu integrēšanu dažādu, tajā skaitā arī politisku, lēmumu pieņemšanā.

Trešdienas rītā gaisa kvalitāte Rīgā bijusi laba. Piemēram, nedēļas nogalē lielāka daļiņu koncentrācija bija mērītājiem Pārdaugavā – Uzvaras parkā un Slokas/Jūrmalas gatves tuvumā, lai gan pats paaugstinājums nebija būtisks.

Edgars Rantiņš, Rīgas plānošanas reģiona administrācijas vadītājs, komentē: "Projekta mērķis ir pētīt gaisa piesārņojuma veidošanās atšķirības atkarībā no diennakts laika, satiksmes intensitātes, vides faktoriem, laikapstākļiem, gadalaika un apbūves blīvuma un veida, tostarp pilsētas parkos. Lai gan primārais mērķis ir ievākt datus par divu gadu posmu un ekspertiem tos izanalizēt un sniegt rekomendācijas Rīgas domei, iedzīvotājiem ir iespēja sekot līdzi tiešsaistē."

Divu gadu laikā mērījumiem tiešsaistē ikviens varēs sekot līdzi speciālā platformā. Pēc tam apkopotie dati ar secinājumiem tiks nodoti Rīgas pašvaldības rīcībā, kas nākotnē palīdzēs pilsētplānošanā un dažādu ar vidi un ekoloģiju saistītu jautājumu risināšanā.

Aija Zučika, Rīgas plānošanas reģiona projektu vadītāja, informē: "Pieci sensori izvietoti zaļajā pilsētas zonā – Rīgas parkos, bet pārējie 15 – rīdzinieku mājokļos vai darba vietās."

Kvalitātes sensori mērīs gaisā suspendēto ultrasmalko cieto daļiņu PM2.5 piesārņojumu, temperatūru un mitrumu. PM2.5 piesārņojumu nepieciešams mērīt, jo tas ir būtisks apkārtējās vides piesārņotājs, viens no bīstamākajiem piesārņojumiem iedzīvotāju veselībai un var izraisīt priekšlaicīgu mirstību. Projekts ļaus veidot izpratni par to, kas ietekmē PM2,5 piesārņojuma rādītājus, tādējādi nākotnē tas ļautu mazināt cēloņus.

Smalkās PM2.5 daļiņas ir smalkākas par matu un ir tik mazas, ka vizuāli nav redzamas. Tās caur elpceļiem nonāk bronhos un alveolās, līdz ar to ietekmējot elpceļu veselību.

Mērījumi tiks veikti līdz 2026. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!