Foto: Publicitātes foto

Eiropas Aizsardzības fonda projekta "5G komunikācijas miera uzturēšanai un aizsardzībai" (5G COMPAD) ietvaros Latvijā notikusi starptautiska demonstrācija, kurā LMT kopā ar citiem Eiropas aizsardzības industrijas pārstāvjiem prezentēja dažādus 5G tīkla militāro pielietojumu scenārijus gaisā, jūrā un uz sauszemes, informē Aizsardzības ministrija. Demonstrāciju organizēja LMT kā 5G COMPAD konsorcija partneris, un tā norisinājās militārajā bāzē "Daugavgrīva".

"Mūsdienu drošības izaicinājumi un mainīgā ģeopolitiskā situācija prasa arvien lielāku uzsvaru uz modernām tehnoloģijām un inovatīviem risinājumiem valsts aizsardzības stiprināšanā. 5G COMPAD projekts ir būtisks solis, kas apvieno tehnoloģiju un aizsardzības nozares spēkus, radot inovatīvus risinājumus, kas ir svarīgi visas Eiropas drošībai," uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Demonstrācijas laikā tika prezentētas vairākas inovatīvas 5G tīkla izvietošanas iespējas. Tās ietvēra potenciālā tīkla pārklājuma simulācijas, 5G dronu testus, satelīta sakaru integrāciju un citus 5G pielietojumus uz kuģiem jūrā. 5G COMPAD demonstrācija Latvijas 5G testa vidē ļāva novērtēt 5G darbību dažādos apstākļos un izpētīt jaunas potenciālās pielietošanas jomas.

"LMT piedalās 5G COMPAD projektā, lai veicinātu Eiropas līmeņa 5G aizsardzības inovāciju attīstību un Latvijas aizsardzības spēju modernizāciju. Esam izveidojuši Latvijā starptautiski atpazīstamu 5G aizsardzības testa vidi, kas šobrīd piesaista lielu ārvalstu uzņēmumu un institūciju interesi. Mūsu priekšrocība, salīdzinot ar citām valstīm, ir gadu gaitā izveidotā veiksmīgā ekosistēmas sadarbība ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citiem aizsardzības industrijas partneriem. Tas ļauj jauno tehnoloģiju prototipēšanu un izmēģināšanu nodrošināt ļoti operatīvi reālos apstākļos," norāda LMT prezidents Juris Binde.

Globālajā demonstrācijā piedalījās 5G COMPAD projekta partneri, ieinteresētās puses un pārstāvji no Eiropas Savienības dalībvalstu Aizsardzības ministrijām, kuras piedalās konsorcija projekta īstenošanā. Projekta organizēšanā līdzās "LMT" piedalījās arī tādi partneri kā "Ericsson", "Leonardo", "Thales", "Nokia", "Bittium", "Cafa Tech", "Inster", "Cnit", "Eight Bells", "Space Hellas SA" un "Intracom Defense (IDE)". Pirms galvenās demonstrācijas Latvijā no 14. līdz 16. oktobrim norisinājās intensīvi sagatavošanās darbi ar organizatoru komandu līdzdalību.

Projekts 5G COMPAD tika uzsākts 2022. gada decembrī, un plānots, ka tas ilgs 36 mēnešus. Projekta konsorcijā ietilpst tādi globāli telekomunikāciju un aizsardzības nozares līderi kā "Saab", "Ericsson", "Rheinmetall", "Bittium", "Nokia", "Thales", "Leonardo", "Inster", "Eight Bells", "Intracom Defense (IDE)", "Cafa Tech", "Telenor", "Sintef", "FFI (Norvēģijas valsts organizācijas)", "LMT", "AIT", "Synkzone", "BHE" un "APR Technologies", savukārt apakšuzņēmēji ir "Cnit", "Fraunhofer FKIE", "CEA", "Space Hellas SA".

Projekta 5G COMPAD ietvaros pasaules vadošie telekomunikāciju un Eiropas aizsardzības nozares partneri apvieno spēkus, lai veicinātu 5G un nākotnes tehnoloģiju integrāciju daudzdimensionālās, izturīgās aizsardzības komunikāciju sistēmās, nodrošinot efektīvu un lietderīgu informācijas pārākumu Eiropas bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!