Eiropas Investīciju banka (EIB) Vācijas pārtikas tehnoloģiju uzņēmumam "Formo" piešķīrusi aizdevumu 35 miljonu eiro apmērā, kas ļaus uzņēmumam turpināt attīstīt un paplašināt fermentācijas procesus, lai ražotu alternatīvas piena un olu produktiem, informē EIB.
Berlīnē 2019. gadā dibinātais jaunuzņēmums savos procesos izmanto divas līdzīgas tehnoloģijas. Pirmā ir mikrofermentācija, kurā dabā sastopamie mikroorganismi, piemēram, "Formo" ražotās koji sēnes, tiek izmantoti, lai ražotu olbaltumvielas bez garšas, nemodificējot pašu mikroorganismu. Koji proteīni ir piemēroti siera ražošanai, neizmantojot dzīvnieku izcelsmes produktus, skaidro uzņēmumā.
Darbs fermentācijas jomā ir ļāvis uzņēmumam "Formo" izstrādāt arī bioidentiskus piena proteīnus. Tradicionālā fermentācija ir apvienota ar jaunākajām sintētiskajām biotehnoloģijām, lai efektīvi un rūpnieciskā mērogā ražotu kazeīnus. "Formo" pašlaik veic licencēšanu produktu tirdzniecībai ASV, kā arī strādā pie tā, lai veiktu šo procesu arī Eiropā.
Sākotnējais produktu mērķa tirgus ir patērētāji, kas ir nobažījušies par tradicionālās pārtikas ražošanas ietekmi uz vidi, dzīvnieku labturību un veselību.
"Uz fermentāciju balstītu pārtikas produktu rūpnieciskās ražošanas attīstīšana un paplašināšana ir ļoti inovatīva pieeja, lai apmierinātu augošo pieprasījumu pēc olbaltumvielām bagātiem piena un olu aizstājējiem, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus," norāda EIB viceprezidente Nikola Bīra. "Sadarbojoties ar "Formo", EIB atbalsta ilgtspējīga patēriņa inovatīvus risinājumus, vienlaikus atbalstot Eiropas jaunuzņēmumu, kas atrodas izaugsmes posmā."
"Mēs esam ļoti gandarīti, ka EIB ir pārliecināta par mūsu inovācijas spēku un mērogojamību," teica "Formo' dibinātājs Rafaels Volgensingers.