Aglonas maizes veistūkli sargās Eiropas līmenī
Foto: DELFI

2025. gads sācies ar lielisku ziņu Aglonai un Latvijai – Aglonas maizes veistūklis ir reģistrēts Eiropas Savienības ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Līdz ar to Aglonas maizes veistūkli kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu turpmāk aizsargās Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde ir nosaukums, kas identificē produktu, kura izcelsme ir konkrētā vietā, tā kvalitāte, reputācija vai citas īpašības galvenokārt saistāmas ar ģeogrāfisko izcelsmi, kā arī vismaz viens produkta ražošanas posms notiek noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā. ES ir reģistrētas vairāk nekā 900 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes.

Aglonas maizes veistūkļa aizsardzību ES līmenī paredz 2025. gada 24. janvārī pieņemtā Eiropas Komisijas (EK) regula. Regula stāsies spēkā 2025. gada 20. februārī, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelde.

Kas ir Aglonas maizes veistūklis?

Latgalē veistūkli mājsaimniecībās cepuši jau kopš 19. gadsimta beigām. Kā norādīts pieteikumā aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, Aglonas maizes veistūklis ir rudzu maize, kurā iecepts žāvēts cūkas speķis un sīpoli, veidojot vīstokli.

Aglonas maizes veistūklis ir garens klaips ar noapaļotiem galiem, kura garums apmēram četras reizes pārsniedz maizes platumu. Uz virsējās garozas klaipa katrā sānā ir trīs rievas. Savukārt maizes garoza ir tumša, gluda, spīdīga. Šķērsgriezumā maizes mīkstums ir tumšs, ar lielākām vai mazākām porām, elastīgs, pieļaujams neliels mitrums. Žāvētā cūkas speķa un sīpola gabaliņi izvietoti uz pamatnes vienas malas.

Bet kāda ir šīs īpašās rudzu maizes garša? Kā skaidrots pieteikumā, Aglonas maizes veistūkli "veido četru sastāvdaļu – raksturīgā izceptas rudzu rupjmaizes, žāvēta cūkas speķa, ķimeņu un sīpolu – garšas buķete. To saglabā rupjmaizes klaipa gludā, spīdīgā, tumši brūnā garoza. Kad klaips tiek pārgriezts šķērsgriezumā, šķēļu ēšanas laikā katra garša "atveras" un saplūst kopā ar pārējām, radot īpašu baudījumu ēdāju garšas kārpiņām."

Savukārt, kad uz Aglonas maizes veistūkļa viegli uzspiež, tas mazliet ieplok un pēc tam atkal atgūst agrāko formu. Tieši tā ir teicama klaipa īpašība: tas nav ciets, bet ir elastīgs, skaidrots pieteikumā.

Kas svarīgi – Aglonas maizes veistūkli uz kļavu lapām cep ar alkšņa un apses malku izkurinātā maizes krāsnī, bet var cept arī elektriskajā krāsnī.

Lai pagatavotu vienu kilogramu Aglonas maizes veistūkļa, vajag 930 gramus rudzu rupjmaizes mīklas, 140 gramus cūkas speķa, 30 gramus sīpolu, 1,5 gramus ķimeņu, 4 gramus cukura un 2 gramus melno piparu.

Jau 2023. gada septembrī PVD lēma uzsākt uzsākt reģistrācijas procedūru aizsargātai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei "Aglonas maizes veistūklis".

Savukārt ražotāju grupas "Aglonas maize", SIA "Dūšai", "Maizes muzejs" iesniegumu par aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju produktam PVD saņēma jau 2023. gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!