Foto: Publicitātes attēli

Eiropas Komisijas (EK) Veselības ārkārtas situāciju gatavības un reaģēšanas iestāde (HERA) izsludinājusi uzaicinājumu pievienoties Kritisko zāļu aliansei.

Kā "Delfi" informēja EK, alianses izveide ir viena no galvenajām darbībām kritiski svarīgu zāļu trūkuma novēršanai un novēršanai, par ko Komisija paziņoja 2023. gada oktobrī.

Alianse apvienos visas attiecīgās ieinteresētās puses un strādās pie tā, lai stiprinātu sadarbību starp Komisiju, valstu valdībām, nozari un pilsonisko sabiedrību. Tajā tiks apzinātas problēmas, rīcības prioritātes un iespējamie politikas risinājumi kritiski svarīgu zāļu trūkuma problēmai ES. Alianse ir konsultatīvs mehānisms, kas darbosies arī kā tīkls, lai paātrinātu ES rīcību šajā jomā.

"Šodien uzsāktais darbs pie Kritisko zāļu alianses ir vēl viena nodaļa, kas veltīta mūsu Eiropas veselības savienībai. Tas iezīmē sākumu saskaņotam impulsam stiprināt un modernizēt kritiski svarīgu zāļu ražošanu ES un dažādot starptautiskās piegādes ķēdes. Tā kā alianse ir mūsu spēcīgās Eiropas veselības savienības jauns rūpniecības pīlārs, tā palīdzēs mainīt veidu, kā ražojam un iepērkam zāles, un galu galā stiprinās mūsu piegādes drošību. Ar šo iniciatīvu mēs nodrošināsim, ka valdības, rūpniecība, veselības aprūpes speciālisti un pilsoniskā sabiedrība sadarbojas ciešāk nekā jebkad agrāk, lai rastu risinājumus, kā nodrošināt pacientu labāku aizsardzību un piekļuvi vajadzīgajām zālēm," sacījusi Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu.

Iecerēts, ka Kritiski svarīgo zāļu alianse kļūs par spēcīgas Eiropas veselības savienības rūpniecisko daļu. Tā izstrādās ieteikumus un sniegs padomus Komisijai, dalībvalstīm un citiem ES lēmumu pieņēmējiem par to, kā novērst ilgstošu zāļu trūkumu. Pamatojoties uz Savienības kritiski svarīgo zāļu sarakstu, ko Eiropas Zāļu aģentūra publicēja 2023. gada decembrī, tajā galvenā uzmanība tiks pievērsta zālēm, kurām ir vislielākais deficīta risks un vislielākā ietekme uz veselības aprūpes sistēmām un pacientiem.

Alianse palīdzēs atraisīt ražošanas, līgumiskos vai finansēšanas risinājumus, lai Eiropas iedzīvotāju interesēs nodrošinātu labāku stratēģisko autonomiju kritiski svarīgu zāļu jomā. Tā balstīsies uz pieredzi, ko guvušas citas ES alianses, kuras risina galvenās rūpniecības problēmas (piemēram, akumulatoru un kritiski svarīgo izejvielu alianses), un varēs paļauties uz dažādiem politikas pasākumu rīkiem.

Piemēram:

-Izpētīt, kā dažādot globālās piegādes ķēdes, izmantojot stratēģiskas starptautiskas partnerības;

- Palielināt Eiropas spēju saskaņoti ražot un ieviest jauninājumus kritiski svarīgu zāļu un to sastāvdaļu ražošanā;

- Izstrādāt vienotu stratēģisku pieeju zāļu uzkrāšanai ES;

- Palīdzēt piesaistīt un saskaņot ES un valstu finansējumu, lai īstenotu risinājumus zāļu trūkuma novēršanai.

Alianse darbosies piecus gadus. Paredzams, ka tā sāks darbu nākamajā pavasarī un publicēs savus pirmos ieteikumus par pasākumiem, kas veicami, lai līdz šim rudenī uzlabotu kritiski svarīgo zāļu piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!