Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien, 31. janvārī, ierosinājusi uz vēl vienu gadu atjaunot ievedmuitas nodokļu un kvotu apturēšanu Ukrainas eksportam uz Eiropas Savienību (ES). Vienlaikus tiek pastiprināta sensitīvu ES lauksaimniecības produktu aizsardzība, liecina paziņojums EK mājaslapā.

Šie autonomie tirdzniecības pasākumi (ATP) ir spēkā kopš 2022. gada jūnija un ir viens no galvenajiem pīlāriem ES nelokāmajā atbalstā Ukrainai un tās ekonomikai, skaidro komisijā. Šie pasākumi palīdz atvieglot sarežģīto situāciju ar ko neprovocētā un nepamatotā Krievijas agresijas kara rezultātā saskaras Ukrainas ražotāji un eksportētāji.

Lai gan ATP galvenais mērķis ir atbalstīt Ukrainu, pasākumos ņem vērā arī ES lauksaimnieku un citu ieinteresēto personu sensitīvos jautājumus. Šajā nolūkā un, ņemot vērā dažu lauksaimniecības produktu importa ievērojamo pieaugumu no Ukrainas uz ES 2022. un 2023. gadā, atjaunotie ATP ietver pastiprinātu aizsardzības mehānismu. Tas nodrošina, ka var ātri veikt korektīvus pasākumus, ja rodas būtiski traucējumi ES tirgū vai vienas, vai vairāku dalībvalstu tirgos.

Attiecībā uz vissensitīvākajiem produktiem — mājputniem, olām un cukuru — ir paredzēta ārkārtas apturēšanas sistēma, kas stabilizētu importu 2022. un 2023. gada vidējā importa apjomā. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja šo produktu imports pārsniegtu minētos apjomus, tiktu atkārtoti noteikti tarifi, lai nodrošinātu, ka importa apjomi ievērojami nepārsniedz iepriekšējo gadu importa apjomus.

Ņemot vērā Krievijas nepārtraukto agresiju, ES ir jāturpina izrādīt solidaritāti ar Ukrainu un Moldovu
Par tirdzniecību atbildīgais priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV)

Vienlaikus EK ierosina uz vēl vienu gadu atjaunot visu atlikušo Moldovas importam noteikto nodokļu apturēšanu, kas ir spēkā kopš 2022. gada jūlija.

Komentējot EK ierosinājumu, par tirdzniecību atbildīgais priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV) norāda, ka "ES ir jāturpina izrādīt solidaritāti ar Ukrainu un Moldovu".

"Ar šo priekšlikumu tiek panākts pareizais līdzsvars — mēs saglabājam ekonomisko atbalstu abām valstīm, vienlaikus pilnībā ņemot vērā ES lauksaimnieku intereses un sensitīvos jautājumus. Tādējādi tiks sasniegts dubultais mērķis — palīdzēt saglabāt Ukrainas un Moldovas ekonomikas attīstību, vienlaikus nodrošinot stingrākus aizsardzības pasākumus, kas vajadzīgi, lai novērstu tirgus traucējumus ES," turpina Dombrovskis.

Priekšlikumus tagad apsvērs Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome. Mērķis ir līdz brīdim, kad beidzas pašreizējo režīmu termiņš, proti, 2024. gada 5. jūnijam attiecībā uz Ukrainu un 2024. gada 24. jūlijam attiecībā uz Moldovu, nodrošināt netraucētu pāreju no pašreizējā ATP režīma uz jauno režīmu.

Kopējais ES imports no Ukrainas 12 mēnešos līdz 2023. gada oktobrim sasniedza 24,3 miljardus eiro salīdzinājumā ar pirmskara līmeni — 24 miljardiem eiro 2021. gadā. Savukārt kopumā eksports no Moldovas uz ES palielinājās no 1,8 miljardiem eiro 2021. gadā līdz 2,6 miljardiem eiro 2022. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!