Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrija vēlas paātrināt atteikšanos no Krievijas gāzes, lai mazinātu Vīnes atkarību no Maskavas energoapgādes jomā, raksta "Politico".

Pirmdien Austrijas enerģētikas ministre Leonore Geveslere paziņoja par plāniem, kas liks vietējiem enerģētikas uzņēmumiem pakāpeniski atteikties no Krievijas gāzes un izpētīt iespējas ātrāk pārtraukt valsts ilgtermiņa gāzes līgumu ar Maskavu, kas beidzas 2040. gadā.

"Mūsu atkarība no Krievijas dabasgāzes apdraud mūsu valsts labklājību, drošību un nākotni," viņa teica paziņojumā, apgalvojot, ka valsts paļaušanās uz Maskavu ir "skaidra tirgus nepilnība", kas nozīmē, ka "valstij ir jāiejaucas".

ES vēlas līdz 2027. gadam pakāpeniski pārtraukt Krievijas fosilā kurināmā importu, taču Austrija joprojām ir viena no valstīm blokā, kas gāzes jomā visvairāk ir atkarīga no Maskavas. Austrijā ir aptuveni četri miljoni galveno dzīvesvietu, no kurām 22 procentus apsilda ar dabasgāzi.

Decembrī valsts atkarība no Krievijas gāzes piegādes jomā pieauga līdz 98 procentiem, liecina oficiālie dati. Tas ir augstākais līmenis kopš Maskavas pilna mēroga uzbrukuma Ukrainai pirms gandrīz diviem gadiem.

Austrija ir saskārusies ar plašāku kritiku par ciešu komerciālo sakaru uzturēšanu ar Krieviju. Decembrī Vīne draudēja nepiekrist Briseles 12. sankciju paketei pret Maskavu pēc tam, kad Ukraina Austrijas banku grupu "Raiffeisen" nosauca par "kara sponsoru" saistībā ar tās atteikšanos aiziet no Krievijas.

Saskaņā ar Gevesleres jaunajiem priekšlikumiem Austrijas gāzes uzņēmumiem būtu jāpierāda, ka tie pakāpeniski palielina ne-Krievijas resursu plūsmu daļu savās gāzes piegādēs. Valdība arī pasūtīs neatkarīgu pētījumu, kurā tiks izvērtētas ilgtermiņa līguma laušanas izmaksas starp Krievijas gāzes eksporta gigantu "Gazprom" un Austrijas valstij daļēji piederošo enerģētikas uzņēmumu OMV.

Problēmas varētu radīt fakts, ka ilgtermiņa līguma izbeigšana, kura saturs ir konfidenciāls, visticamāk, izraisītu nepieciešamību maksāt sodanaudu par priekšlaicīgu darījuma izbeigšanu "vairāk nekā 1 miljarda eiro apmērā", sacīja Florians Stangls, "NHP Rechtsanwälte" enerģētikas jautājumos specializēts jurists no Austrijas. Viņš sacīja, ka "vienīgā iespēja" no tā izvairīties būtu "skaidra likuma" pieņemšana, kas vispār aizliedz Krievijas gāzes importu vai izbeidz konkrēto līgumu, lai gan pat tas, iespējams, novestu pie tā, ka "Gazprom" vērstos tiesā pret OMV

OMV pārstāvis medijam skaidroja, ka "vispirms būtu jāizveido politikas ietvars", lai pakāpeniski izbeigtu Krievijas gāzes importus, taču deva mājienu, ka varētu atbalstīt arī juridiskas izmaiņas, piebilstot: "Ja nepieciešams, OMV saviem klientiem Austrijā var piegādāt 100 procentus ne-Krievijas gāzes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!