Svaigpiena iepirkuma cena pagājušā gada decembrī Latvijā bija 38,35 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 4,2% vairāk nekā novembrī, savukārt salīdzinājumā ar 2022. gada decembri cena sarukusi par 20,7%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta jaunākie dati.
ZM atzīmē, ka Latvijā piena iepirkums 2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2022. gada decembri, palielinājies par 4% un bija 66 440 tonnu.
Tikmēr Eiropas Savienībā (ES) svaigpiena cena novembrī bija 45,45 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 2,4% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi un par 21,3% mazāk nekā 2022. gada novembrī.
Ministrijā norāda, ka ES 2023. gada 11 mēnešos iepirkts pa 0,1% vairāk piena nekā 2022. gada attiecīgajā periodā. Pasaulē kopumā 2023. gada 11 mēnešos piena ražošana palielinājās par 0,2% salīdzinājumā ar 2022. gada 11 mēnešiem.
Eiropas Komisijas dati liecina, ka, salīdzinot ar situāciju pirms gada, pērn 11 mēnešos ES pilnpiena pulvera eksports pieaudzis par 11%, sviesta - par 14%, siera - par 3%, vājpiena pulvera - par 13%, sūkalu - par 1%, bet iebiezinātā piena - par 10%. Savukārt nefasētā piena eksports samazinājies par 29% un zīdaiņu pārtikas - par 14%.
ES ražotāju vājpiena pulvera eksports uz Alžīriju pieaudzis par 28%, kā arī novērots kāpums uz Tuvo Austrumu reģionu. Uz Ķīnu vājpiena pulvera eksports samazinājies par 11%.
Tikmēr sviesta eksports uz Saūda Arābiju palielinājies par 67%, uz ASV - par 15%, uz Ķīnu - par 16%, bet samazinājies uz Lielbritāniju par 19%. Siera eksports uz Čīli palielinājies trīs reizes, uz Ķīnu - par 14%, uz Lielbritāniju par 1% un uz Šveici - par 1%, bet samazinājies uz Japānu un ASV. Zīdaiņu pārtikas eksports uz Ķīnu samazinājies par 29%, uz Lielbritāniju - par 16%, savukārt uz Alžīriju palielinājies par 54%.
ES krējuma imports palielinājies par 24%, vājpiena pulvera - par 10%, bet nefasētā piena - par 8%. Savukārt siera imports sarucis par 8%, jogurta - par 43%, bet sviesta - par 22%.
Jau ziņots, ka produktu ražošanā ES pērn desmit mēnešos bija novērojams apjomu kāpums sviestam par 3%, sieram - par 2%, krējumam - par 3%, raudzētiem produktiem - par 2%, kā arī pilnpiena pulverim - par 4%. Savukārt vājpiena pulverim novērots kritums par 5%.