Fоtо: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piemērojusi 1,8 miljardu eiro lielu naudassodu tehnoloģiju uzņēmumam "Apple" par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, liecina EK paziņojums.

Reģiona regulators veicis izmeklēšanu saistībā ar apgalvojumiem, ka kompānija savās platformās ierobežo mūzikas straumēšanas konkurentu tostarp "Spotify Tehnology" darbību, raksta "Bloomberg". Izmeklēšana uzsākta, reaģējot uz "Spotify" sūdzībām.

ES izmeklēšanu par "Apple" "App Store" paziņojumiem sāka pēc tam, kad teju pirms četriem gadiem "Spotify" iesniedza sūdzību, kurā apgalvots, ka uzņēmums bijis spiests paaugstināt ikmēneša abonementu cenas, lai segtu izmaksas, kas saistītas ar "Apple" rīcību.

EK konstatējusi, ka "Apple" piemēroja ierobežojumus lietotņu izstrādātājiem, neļaujot tiem informēt "iOS" lietotājus par alternatīviem un lētākiem mūzikas abonēšanas pakalpojumiem, kas pieejami ārpus lietotnes. Saskaņā ar ES pretmonopola noteikumiem, tas ir nelikumīgi, norāda EK.

"Apple" darbības, kas ilga gandrīz desmit gadus, iespējams, ir likušas daudziem iOS lietotājiem maksāt ievērojami augstākas cenas par mūzikas straumēšanas abonementiem, jo "Apple" noteica augstu komisijas maksu izstrādātājiem, kas pēcāk tika nodota patērētājiem augstākas abonēšanas maksas veidā, norāda EK.

Uzņēmumiem, kas nevēlējās maksāt, bija jāpārdod pakalpojumi ārpus lietotnes.

"Desmit gadus "Apple" ļaunprātīgi izmantoja savu dominējošo stāvokli mūzikas straumēšanas lietotņu izplatīšanas tirgū, izmantojot "App Store". Uzņēmums to darīja, ierobežojot izstrādātāju iespējas informēt patērētājus par alternatīviem, lētākiem mūzikas pakalpojumiem, kas pieejami ārpus "Apple" ekosistēmas. Tas ir nelikumīgi saskaņā ar ES pretmonopola noteikumiem, tāpēc mēs esam piemērojuši sodu "Apple" vairāk nekā 1,8 miljardu eiro apmērā," norāda EK priekšsēdētājas izpildvietniece, par digitālo tehnoloģiju ieviešanu atbildīgā komisāre Margrēte Vestagere.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !