Foto: Shutterstock
Dzelzsrūdas biržas cenas trešdien piedzīvoja pirmo kritumu šajā nedēļā, jo Ķīnas nekustamo īpašumu sektorā turpinās klusums, un jaunākie dati liecina, ka mājokļu pārdošanas apjomi Āzijas milža galvaspilsētā zaudē apgriezienus, vēsta "Bloomberg"

Galvenā tērauda ražošanas materiāla, proti, dzelzsrūdas cenas pēdējā mēneša laikā bija pieaugušas par teju 20%, gaidot Ķīnā ierasto būvniecības periodu, kas savus apgriezienus uzņem septembrī un oktobrī.

Pagājušas mazāk nekā divas nedēļas pēc varas iestāžu lēmuma atvieglot hipotekāro kredītu ierobežojumus valstī, taču dati neuzrāda situācijas uzlabošanos. Mājokļu pārdošanas rādītāji Pekinā pagājušajā nedēļas nogalē samazinājās par vairāk nekā trešdaļu salīdzinājumā ar nedēļas nogali, kas sekoja pēc tirgus ierobežojumu stāšanās spēkā, liecina dati.

"Dzelzsrūdas cenu liktenis ir Ķīnas nekustamā īpašuma sektora rokās," uzskata "Commonwealth Bank of Australia" analītiķis Viveks Dars, norādot, ka šī nozare veido 40-45% no tērauda pieprasījuma valstī.

Jaunu mājokļu būvniecība gada pirmajos septiņos mēnešos Ķīnā ir sarukusi par ceturtdaļu, raksta "Bloomberg".

Ja pieprasījums jaunajā būvniecības sezonā palēnināsies, tērauda ražošanas apjomi nenoturēsies esošajā līmenī, kas radīs spiedienu uz cenām, teikts izejvielu analīzes kompānijas "Yongan Futures Co" apskatā.

Tērauda ražošanas izejvielas cena Singapūrā plkst.11:45 pēc vietējā laika samazinājās par 1% līdz 117,90 ASV dolāru par tonnu. Dzelzsrūdas nākotnes līgumu cenas noslīdēja par 1,2%. Līdzīga lejupslīde novērota arī citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!