Foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropas lielās bankas atvēl vairāk naudas, lai segtu iespējamos aizdevumu zaudējumus, jo pieaugošās procentu likmes palielina spiedienu uz aizņēmējiem, vēsta CNN.

Lielbritānijā bāzētā banka "Barclays" šā gada pirmajā pusgadā rezervējusi 896 miljonus sterliņu mārciņu, lai segtu iespējamo aizņēmēju saistību neizpildi, kas ir aptuveni divreiz vairāk nekā tajā pašā periodā pērn.

"Deutsche Bank" uzkrājumi aizdevumu zaudējumiem otrajā ceturksnī pieauguši par 72% līdz 401 miljonam eiro, trešdien paziņoja Vācijas lielākais aizdevējs. Banka arī norādījusi uz "nenoteikto makroekonomisko vidi".

Arī Spānijas "Santander" trešdien paziņoja, ka tā pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2022. gada pirmo pusgadu par 21% palielinājusi uzkrājumus aizdevumu zaudējumiem.

Patēriņa cenu inflācija Eiropā, lai gan samazinās, joprojām ir augsta, ietekmējot mājsaimniecību finanses. Tikmēr Eiropas Centrālās bankas un Anglijas Bankas veiktā procentu likmju paaugstināšana kavē ekonomisko aktivitāti.

"Capital Economics" analītiķis Jonass Goltermans "CNN" sacījis, ka viņu visvairāk uztrauc iespējamie zaudējumi no banku aizdevumiem komerciālā nekustamā īpašuma sektoram.

"Delfi Bizness" jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka ceturtdien nolēma paaugstināt galvenās procentlikmes. Plašāk lasāms šeit. "Tuvākā laika eiro zonas ekonomiskās perspektīvas ir pasliktinājušās, galvenokārt vājāka iekšzemes pieprasījuma dēļ," sacīja ECB prezidente Kristīne Lagarda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!