Foto: Pixabay

Uzņēmumu kopējais nodokļu parāds 2023. gada otrajā ceturksnī sasniedza 453,37 miljonus eiro, liecina "Lursoft" dati.

Salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, kopējais nodokļu parāda apjoms samazinājies par 2,64%. Salīdzinot ar 2022. gada otro ceturksni, kopējais nodokļu parāds audzis par 8,28%, bet, salīdzinot ar 2020. gada 2. ceturksni, samazinājies par piekto daļu. Kopējais nodokļu parādnieku skaits 2. ceturksnī samazinājies, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Lielākos nodokļu parādus uzkrājuši vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā strādājošie uzņēmumi, kur nozaru kopējais nodokļu parāds 2. ceturksnī sasniedzis, attiecīgi, 64,09 miljonus eiro un 40,93 miljonus eiro.

Salīdzinot vairumtirdzniecības nozarē strādājošo uzņēmumu nodokļu parādu apjomu pēdējos ceturkšņos, novērota tendence to apjomam sarukt. "Lursoft" izpētījis, ka vairumtirdzniecības uzņēmumu nodokļu parāds pret 1. ceturksni samazinājies par 6,42%, pret 2022. gada 2. ceturksni – par 5,84%, savukārt, pret 2020. gada 2. ceturksni sarucis pat par 44,81%.

"Lursoft" pieejamā analītika par VID administrēto nodokļu parādiem nozarē liecina, ka 2020. gada 2. ceturksnī vairumtirgotāju kopējais nodokļu parāds sasniedza 116,6 miljonus eiro, savukārt 2019., 2018. un 2017. gadā tas bijis vēl krietni lielāks.

Šobrīd vairumtirdzniecības nozarē reģistrēti 10,9 tūkstoši uzņēmumu, no tiem nodokļu parāds reģistrēts 2,48 tūkstošiem. "Lursoft" aprēķinājis, ka vidējais nodokļu parāda apmērs uz vienu vairumtirdzniecības nozarē strādājošu uzņēmumu, kam reģistrēts parāds, 2. ceturksnī sasniedza 25,84 tūkstošus eiro. 2022. gada 2. ceturksnī vidējais nodokļu parāda apmērs bija 28,8 tūkstošus eiro, bet 2021. gada 2. ceturksnī – 40,54 tūkstošus eiro.

Tikmēr mazumtirdzniecībā nodokļu parāds reģistrēts 4,3 tūkstošiem uzņēmumu no nedaudz vairāk nekā 19 tūkstošiem nozarē reģistrēto uzņēmumu. Salīdzinot ar ceturksni iepriekš, mazumtirdzniecībā sarucis gan parādnieku skaits, gan arī nozares kopējais nodokļu parāds.

Lai gan vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā strādājošie uzņēmumi uzkrājuši lielākos nodokļu parādus, rēķinot parādnieku skaitu pret kopējo nozarē reģistrēto uzņēmumu skaitu, redzams, ka vairākās nozarēs parādnieku procentuālais īpatsvars ir krietni lielāks.

"Lursoft" izpētījis, ka mazumtirdzniecībā nodokļu parādi reģistrēti 22,51% no visiem nozarē reģistrētajiem uzņēmumiem, savukārt vairumtirdzniecībā – 22,72%. Tikmēr nozare ar lielāko nodokļu parādnieku īpatsvaru ir ēdināšanas pakalpojumi. Nozarē, kurā strādā 4,6 tūkstoši uzņēmumu, nodokļu parāds š.g. otrajā ceturksnī bijis 36,83% ēdinātāju.

Pēdējos trīs ceturkšņus nozares kopējais nodokļu parāds pārsniedzis 30 miljonus eiro, kas nozīmē, ka ēdināšanas nozarē nodokļu parāda apjoms uz vienu parādnieku pietuvojies jau 18 tūkstošiem eiro.

"Lursoft" analītika par VID administrēto nodokļu parādiem nozarē rāda, ka ēdināšanas nozarē vidējā parāda summa uz vienu nozares uzņēmumu, kam ir reģistrēts nodokļu parāds, 2023. gada 2. ceturksnī sasniedza 17,96 tūkstošus eiro. Gadu iepriekš nodokļu parāda summa uz vienu parādnieku veidoja 17,26 tūkstošus eiro, savukārt 2021. gada 2. ceturksnī – 10,81 tūkstoti eiro.

"Lursoft" izpētījis, ka 22 ēdināšanas nozares uzņēmumiem nodokļu parāds 2. ceturksnī pārsniedza 100 tūkstošus eiro, no tiem četri šobrīd jau likvidēti.

"Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka lielākais nodokļu parādnieku īpatsvars (vairāk kā trešdaļa no visas nozares uzņēmumiem) vēl bez ēdināšanas pakalpojumu nozares reģistrēts arī ēku būvniecības nozarē, mēbeļu ražošanā un metālu ražošanā.

Jānorāda, ka metālu ražošanas uzņēmumi arī uzkrājuši vienu no lielākajām nodokļu parādu summām, liecina Lursoft apkopotie dati.

2. ceturksnī no 49 metālu ražošanas nozarē esošajiem uzņēmumiem nodokļu parādus bija uzkrājuši 16, to kopējai summai pārsniedzot 25 miljonus eiro. Vidējā parāda summa uz vienu nodokļu parādnieku metālu ražošanā sasniedza 1,56 miljonus eiro, rāda "Lursoft" pētījuma dati.

Trim nozares uzņēmumiem uzkrātā nodokļu parāda summa pārsniedz 1 miljonu eiro, no tiem lielākais nodokļu parādnieks ir SIA “Bebriko Ltd”, kura parāds veido vairāk nekā pusi no nozares kopējā nodokļu parāda, tas pārsniedz 14 miljonus eiro.

Jau kopš 2014. gada metālapstrādes uzņēmumam ir piemēroti VID reģistrēti liegumi, savukārt kopš 2015. gada decembra tam uzsākts maksātnespējas process. Vēl pirms tam uzņēmumam bija ierosinās tiesiskās aizsardzības process, taču tas izbeigts un pasludināts maksātnespējas process, jo SIA “Bebriko Ltd” ilgāk nekā 30 dienas nebija pildījis tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu un nebija tiesai iesniedzis šī plāna grozījumus.

Lursoft izziņas dati rāda, ka pēdējais pārskats, kas pieejams par SIA “Bebriko Ltd” darbību, ir vien par 2014. gadu. Tad tā apgrozījums bija 59,2 miljoni eiro, bet zaudējumi – 6,9 miljoni eiro. SIA “Bebriko Ltd” kapitāldaļu turētājiem – Mārim Dzenītim, Kasparam Losam un Mārim Niedram – pieder arī citi uzņēmumi, taču neviens no tiem nav uzkrājis tik lielu nodokļu parādu kā SIA “Bebriko Ltd”.

Raugoties, kā vairāku gadu garumā mainījusies metālu ražošanas nozares uzņēmumu nodokļu parāda summa, redzams, ka tai bijusi tendence sarukt. Salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, metāla ražošanas uzņēmumu kopējais parāds samazinājies par 42,21%.

Vērtējot nozaru nodokļu parādu izmaiņas pa ceturkšņiem, redzams, ka straujākais nodokļu parāda pieaugums, skatot pret aizvadītā gada 2. ceturksni, bijis farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē. Ja pirms gada nozares kopējais nodokļu parāds bija 35,37 tūkstoši eiro, tad šā gada 2. ceturksnī tas sasniedzis jau 1,07 miljonus eiro. Parādnieku skaits nozarē šajā periodā audzis no 6 uzņēmumiem līdz 9.

'Lursoft" izpētījis, ka augstākais nodokļu parāda apjoms, rēķinot uz nozarē reģistrēto parādnieku skaitu, ir jau iepriekšminētajā metālu ražošanā, aiz kuras seko azartspēles un derības.

No azartspēļu nozarē reģistrētajiem 33 uzņēmumiem nodokļu parāds šā gada 2. ceturksnī bijis vien 2, parāda kopējai summai sasniedzot 1,17 miljonus eiro. Teju visu šo summu veido SIA “DLV” nodokļu parāds. Uzņēmumam pieder spēļu zāles “Zilais dimants”.

Jūlija beigās uzņēmuma nodokļu parāds bija palielinājies līdz 1,2 miljoniem eiro, kas veido 45,86% no kopējās summas, ko SIA “DLV” 2022. gadā nodokļos samaksājis valsts kopbudžetā.

Pēdējās nedēļās azartspēļu nozarē strādājošā SIA “DLV” nodokļu parāds nedaudz sarucis, samazinoties līdz 1,02 miljoniem eiro. Uzņēmumam 2021. gada novembrī ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Pēc tam, kad 2020. un 2021. gadā samazinājās SIA “DLV” apgrozījums, aizpērn tam sarūkot līdz 903,78 tūkstošiem eiro, pagājušajā gadā uzņēmumam savu apgrozījumu izdevies kāpināt līdz 6,64 miljoniem eiro un pēc zaudējumiem gan 2020., gan 2021. gadā atkal strādāt ar peļņu. Uzņēmumam pētījuma tapšanas brīdī bija reģistrētas 26 aktīvas struktūrvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!