Foto: Shutterstock

Sacensība starp britu salām un franču apdzīvotajām zemēm ir vairāk nekā tūkstoš gadu ilga. Un, lai gan lielgabalu lodes starp abām nācijām nelido, arī 21. gadsimtā valstis mērojas spēkiem dažādās jomās. Piemēram, Eiropas finanšu centrs ir Londona vai Parīze? Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma Londonas birža atkal kļuvusi par lielāko Eiropā.

Pirmdien, tirdzniecības dienai noslēdzoties, tapa skaidrs, ka Londonas biržā (LSE) visu tirgoto uzņēmumu vērtība ir 3,18 triljoni ASV dolāru, kamēr Parīzes biržas kopējā vērtība bija 3,13 triljoni dolāru, ziņo BBC.

Līdz 2022. gada novembrim LSE bija lielākā Eiropas birža, kuras statusu pat liktenīgais "Brexit" balsojums nebija ietekmējis pārāk smagi. Tomēr enerģētikas cenas, mārciņas vājums pret eiro un dolāru, Krievijas uzsāktā kara sekas un valdības nestabilitāte sašūpoja tirgus nelabvēlīgā gultnē britiem, un francūži viņus apsteidza pirmo reizi kopš 2003. gada.

Nu tronis ir atgūts. Tiesa gan BBC aptaujātie analītiķi neņemas prognozēt, vai tas ir uz ilgu laiku.

Proti, kā skaidro medijs, lielā mērā šī sasvēršanās uz Londonas pusi ir saistīta nevis ar britu valdības vai finanšu tirgus sasniegumiem, bet gan ar ārkārtas vēlēšanām Francijā. Proti, tirgiem nepatīk neskaidrība un pārsteigumi, tādēļ arī Parīzes biržā tirgoto uzņēmumu vērtība ir kritusies.

Tomēr, kā liecina finanšu dati, kopš šī gada sākuma britu indeksi, piemēram, FTSE 100, kas apkopo simts lielākās kompānijas LSE, ir pakāpeniski auguši. Uzņēmuma "AJ Bell" investīciju direktors Russ Molds sarunā ar BBC sacīja, ka pieaugums arī daļēji skaidrojams ar skaidrību par procentu likmēm. Paredzams, ka šogad tās kādā brīdī samazināsies, kas nozīmē, ka Lielbritānijas uzņēmumi varēs aizņemties naudu par mazāku summu. Proti, tāpēc indeksu un akciju vērtība aug, investori paredz, ka tuvojas šis brīdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!