Lai gan globālajos tirgos vērojamas pozitīvas tendences, ar individuālām investīcijām ne vienmēr viss sokas tik labi – svarīgs ir ieguldījuma brīdis, laiks un daudzi citi faktori. Iespējams, tādēļ automatizētās investīcijas arī šomēnes apsteidz abus "Nākotnes kapitāla" vadītājus.

“Ja mēs skatāmies, kas notiek vērtspapīru tirgū, to nevar skatīties atrauti no ekonomikas,” investoriem atgādina “SEB bankas” Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš, kurš viesojas raidījumā, lai komentētu, kas noticis tirgos un kā strādā “SEB Roboinvestors”.

Ieskicējot pasaules notikums, Lāriņš skaidro, ka šobrīd galvenais stāsts vēl aizvien ir par cīņu pret inflāciju. Eiropas Centrālā banka (ECB) uzskata, ka šī brīža 6% inflācija nav gana zema. Inflācijas mērķa līmenis ir 2%, bet Lāriņš skaidro, ka samazināt cenu pieaugumu no 10% līdz 6% ir vieglāk, nekā to samazināt līdz mērķa līmenim. “Tāpēc procentu likmju celšana turpinās,” saka eksperts. 

Savukārt ASV fiskālās telpas uzraugi ir lēmuši atlikt procentlikmju celšanu, vienlaikus sakot, ka tomēr varētu atsākt tās celt nākammēnes. “70./80. gados centrālās bankas jau pieļāva kļūdas, kad inflācija sāka kristies,” atgādina eksperts, skaidrojot, ka centrālo banku galvenā ziņa ir bijusi – cīņa ar inflāciju turpinās. Tas redzams arī ārpus ASV un ES, arī tur centrālās bankas dara to pašu. 

Savukārt, runājot par indeksiem, kas savā ziņā ir mēraukla tirgiem, Lāriņš skaidro, ka arī tie uzrāda dažādus rezultātus. Piemēram, tehnoloģiju indeksiem klājas labi, tiem, kas ir Baltijā, vidēji, bet Āzijā ne visai, norāda eksperts.

To labi var redzēt arī “Nākotnes kapitāla” vadītāju portfeļos. Proti, “SEB Roboinvestora” portfelis, ko izmanto Kuzikovs un kuru veido ieguldījumi dažādos elektroniski tirgotajos fondos (ETF), uzrāda krietni labāku rezultātu nekā Vilūna portfelis vai Kuzikova paša veidotais portfelis. 

“Ienesīgums ir 4,03%, manuprāt, mēs ne reizi nevarējām teikt, ka mūsu portfeļiem klājas tik labi,” saka Kuzikovs, rādot, kā roboinvestora portfelis turpina pakāpeniski audzēt savu vērtību. Sistēmiskas ilgtermiņa investīcijas atmaksājas. Lāriņš šo rīku sāka izmantot pagājušā gada maijā, un gada laikā viņa portfeļa vērtība ir pieaugusi par 8%. Tikmēr Kuzikovs sāka ieguldīt tikai šī gada aprīlī un jau ir ieguvis minētos 4,03%. 

Tomēr Lāriņš norāda, ka, lai gan iemaksā regulāri, brīžos, kad tirgi ir bijuši izteikti zemi, viņš ir “piemetis” nedaudz klāt. “Nevar jau teikt, ka tur ir kaut kas baigi gudrs. Saka, ka lielā vējā pat tītari lido,” saka eksperts, vienlaikus piebilstot, ka, pretēji individuālajiem ieguldījumiem ETF, tāds rīks kā roboinvestors ļauj ieguldīt plaša spektra fondos. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!