Foto: F64

5. novembrī Bauskas pilskalnā noslēdzās projekts "Halovīna šausmu parks". Pērn tas guva milzīgu atsaucību, šogad apmeklētāju skaits bijis mērenāks, portālam "bauskasdzive.lv" atzinusi šausmu parka organizatore Agnese Ābolkalna.

Viņa sacījusi, ka Latvijā parādījušās alternatīvas un, iespējams, cilvēku plūsma sadalījusies.

"Līdzīgas aktivitātes sarīkotas Ventspils piedzīvojumu parkā un Tukuma novada kinopilsētiņā "Cinevilla". Manuprāt, "Cinevilla" ar savām ēkām un apkārtni ir pat ļoti piemērota šādam pasākumam, taču pēc redzētā sociālajos tīklos jāsecina, ka tur noskaņa biedējošāka nekā Bauskā. Pērn mēs bijām vienīgie Latvijā, tāpēc arī atsaucība bija lielāka," spriedusi Ābolkalna.

Viņa atklājusi, ka plānu nākamajam gadam vēl nav.

"Pasākums Bauskā ir uz jautājuma zīmes. Pagaidām nav vēlmes te kaut ko veidot, jo nejūtam atbalstu ne no pašvaldības, ne no vietējas preses, ne iedzīvotājiem. Nemitīgi saskaramies ar kaut kādām pretenzijām, negatīvismu. Neapmierinātība sit augstu vilni, tad kaut kas ir par maz, tad par daudz, tad par agru, tad par vēlu. Mūsējiem laikam nepatīk, ka te kaut ko sarīko. Liekas, ka visi tikai liek šķēršļus, lai nekas šeit nenotiktu," teikusi Ābolkalna.

Šogad šausmu parku apcēluši dažādu kristīgo draudžu ļaudis, kuri protestējuši pret Halovīnu un šāda parka izveidošanu. "Viņi norādīja, ka mums Bauskas pilskalnā ir atvērti elles vārti. Ruporos skandēja, lai cilvēki iet projām, atskaņoja savas kristīgās dziesmas, dalīja informatīvos materiālus par savu kristīgo misiju latviešu un krievu valodā.

Vairākkārtēji veicām ar viņiem pārrunas, norādījām, lai pašvaldībā saskaņo pulcēšanos un mītiņu organizēšanu, bet atbildē saņēmām, ka Dievs atļāvis viņiem šeit stāvēt. Vairākas reizes iesaistījām pašvaldības policiju, bet tā bija cīņa ar vējdzirnavām.

No protestētāju puses tika mainīta taktika, divi vai trīs cilvēki staigāja automašīnu stāvlaukumā, gar pili pa kalnu lejā un klusām čukstēja: "Dievs tevi svētī, neej uz elli!". Sūtīja arī bērnus iekšā pašā parkā, kur tie raganas mājā izvietoja informatīvos bukletus. No cilvēkiem pie kases arī saņēmām sūdzības, ka, izmantojot skaņas pastiprinātājus, tiek bļauts ausīs: brauciet prom, neejiet uz turieni, tur viss ir ļauns, tur viss ir slikti.

Pagājušajā gadā ar šādu attieksmi nesaskārāmies. Patiešām ļoti, ļoti nepatīkami, tika izteikti arī draudi veselībai," piedzīvoto medijam ilustrē Ābolkalna.

Pašā Halovīna dienā – 31. oktobrī – šausmu parkā bijis salīdzinoši maz apmeklētāju. Ābolkalnas novērojumi liecina, ka jaunākā paaudze vairāk izvēlējās staigāt pa pilsētu un klauvēt pie mājokļu namdurvīm, lūdzot saldumus un gardumus.

"Nākamajā gadā ir piedāvājumi no citām vietām, kur izveidot šādu parku," teikusi organizatore.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis "bauskasdzive.lv" komentējis: "Ja pašvaldībai uzrādītu caurspīdīgu izdevumu un ieņēmumu atskaiti, tad arī mēs būtu runājuši. Iesniedza kaut kādus aprēķinus ar ļoti noapaļotām summām. Katru dienu ieņēmumi 3000 eiro, tie nebija ticami cipari, tāpēc nebija arī vērts turpināt sarunas."

"Personīgi pašam šādas lietas nesaista, taču kā pašvaldībai šādas aktivitātes nav sliktas. Ir labi, ka dažādi sarīkojumi piepilda pilsētu un parku. Piemēram, šobrīd jau ir zināms, ka arī nākamgad "ZZ čempionāts" notiks Bauskas pilskalnā, un parks pamazām pildās. Jāņem vērā, ka ne visiem patīk visi pasākumi. Personīgi man šāds šausmu parks nav vajadzīgs, bet tas nenozīmē, ka es nekādi to neatbalstu kā pašvaldības pārstāvis," teicis Okmanis.

Jāatgādina, ka sarunā ar "Delfi Bizness" SIA "Latvian Amusement Agency", kas pārvalda izklaides parku "Avārijas brigāde", vadītājs Mārtiņš Brezauckis sacīja, ka šogad izlemts Halovīna pasākumu parkā tomēr nerīkot, lai gan šāda iespēja ir apsvērta.

"Mums ir kvalitātes latiņa, kas ir jānotur, arī organizējot pasākumus, un tas prasa ieguldījumus, bet risks, ka laikapstākļi būs nelabvēlīgi, ir liels," norādīja uzņēmējs. Viņš gan pauda apņēmību nākamgad atgriezties pie Halovīna pasākuma idejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!