Foto: LETA
Apdrošinātāji patlaban saņem pieteikumus par pirmdienas vētras un negaisa nodarītajiem postījumiem. Konkrētu izmaksājamo atlīdzību apmēru pagaidām vēl aplēst grūti, taču jau šobrīd iesniegto pieteikumu ir daudz, atzīst kompāniju pārstāvji.

Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" otrdienas rītā ik minūti saņēma vidēji pa atlīdzības pieteikumam, kopējam pieteikumu skaitam ap plkst.11.00 jau sasniedzot 167, no kuriem 87 pieteikumi ir KASKO, bet 80 – īpašuma apdrošināšanā, informē uzņēmuma pārstāvji.

Atlīdzībām par vētras radītajiem zaudējumiem šobrīd rezervēti vairāk nekā 315 000 eiro, tomēr kopējās izmaksas objektīvi varēs aplēst vien nedēļas otrajā pusē, norāda "Balta" pārstāvji. Zaudējumi joprojām tiek pieteikti un to apjoms – novērtēts. Jau tagad paredzams, ka tas pārsniegs pusmiljona eiro robežu. Kompānijā uzsver, ka vētras un krusas nodarīti zaudējumi ir uzņēmuma īpašuma un KASKO apdrošināšanas pamata segumā.

"Salīdzinot ar citām lielākām vētrām pēdējos gados, šogad īpaši daudz cietušas klientu automašīnas. No klientu iesūtītajām fotogrāfijām redzam, ka daļai auto bojājumi no krītošiem kokiem vai spēcīgās krusas ir tik ievērojami, ka transportlīdzeklis būs jānoraksta," stāsta "Balta" Īpašuma apdrošināšanas atlīdzību pārvaldes vadītājs Ainārs Puķe.

"Savukārt īpašuma apdrošināšanā bojājumi nodarīti māju jumtiem, fasādēm, saimniecības ēkām. Ir klienti, kuriem bojājumi nodarīti visam īpašumam. Esam saņēmuši arī vairākus atlīdzības pieteikumus sējumu apdrošināšanā, kur zaudējumu apjoms tiek novērtēts," norāda Puķe.

Visvairāk atlīdzības pieteikumu – teju puse – saņemts no Dobeles novada, un daudz pieteikumu ir arī no Tērvetes, Tukuma, Talsiem, Brocēniem un Augšdaugavas novada.

"Šobrīd sadarbībā ar kompānijas partneriem vai klienta izvēlētiem būvniekiem 10 īpašumos notiek pagaidu jumtu uzstādīšana. Klientiem, kuriem nav iespējams uzturēties savā mājoklī, sedzam pagaidu īres risinājumus. KASKO klientiem vairāk nekā 10 gadījumos jau esam uzstādījuši pagaidu logus, bet tiem klientiem, kuri iegādājušies attiecīgo segumu, nodrošinām aizvietošanas auto," saka"Balta" pārstāvis.

Pēdējo 24 stundu laikā arī vairāk nekā par pusi palielinājies saņemto zvanu skaits. Uzņēmums strādā pastiprinātā režīmā, lai pēc iespējas ātrāk varētu palīdzēt klientiem atgriezties ierastajā ikdienas ritmā, norāda Puķe.

"Balta" pārstāvis norāda, ka KASKO atlīdzības pieteikumi saņemti arī no klientiem, kuru auto vakar atradušies Lietuvā, arī tur ar plosījusies spēcīga vētra. Lietuvā vētras nodarītie zaudējumi varētu būt lielāki, jo, pēc Puķes teiktā, "Balta" māsas kompānija "Lietuvos Draudimas" otrdienas rītā saņēmusi vairāk nekā 1200 atlīdzību pieteikumu, no kuriem vairāk nekā 90% ir par īpašumam nodarītiem zaudējumiem. Igaunijā vētra plosījās pirmdienas naktī un otrdienā.

Apdrošināšanas kompānijā "Ergo" 58% no kopējā pieteikumu skaita ir KASKO par auto bojājumiem, bet 42% – nekustamā īpašuma apdrošināšanas atlīdzības.

Pirmie pieteikumi uzreiz pēc vētras saņemti no Dobeles puses klientiem. Taču otrdienas dienas vidū saņemtie pieteikumi liecināja, ka automašīnas un nekustamais īpašums būtiski cietis arī Rīgā, Daugavpilī un dažādās vietās Ropažu, Saldus, Jelgavas, Tukuma, Augšdaugavas un citos novados, stāsta kompānijas pārstāvji.

KASKO atlīdzības pēc pirmdienas krusas un negaisa apdrošināšanas sabiedrībā "Ergo" patlaban pieteiktas 450 līdz 1000 eiro apmērā. Apdrošinātājs pieteikumus par KASKO gadījumiem saņēmis no Dobeles novada, kā arī no Rīgas, Brocēniem, Kalkūnes, Jaunpils, Valgundes.

Lielākoties lielie krusas graudi radījuši bojājumus automašīnu virsbūvei un stiklojumam. Krusa atstājusi buktes gan vieglo auto, gan mikroautobusu un kravas automašīnu virsbūvē. Vairākiem transportlīdzekļiem izsistas jumta lūkas un lukturi. Citiem auto bojājumus nodarījuši arī krītoši zari.

Vētras un krusas nodarītie zaudējumi nekustamajam īpašumam izmaksu ziņā vidēji ir apjomīgāki – šajā apdrošināšanas veidā pieteiktās atlīdzības pagaidām svārstās no 900 līdz 2000 eiro. Vairumā gadījumu ēkām ir bojāti jumti – tos vai nu pacēlis, aizpūtis stiprais vējš vai arī uz jumta uzkrituši koki.

1700 eiro atlīdzība pieteikta pēc tam, kādā privātīpašumā vējš izrāvis vārtus un krītošie zari sabojājuši ēkas apmetumu, kā arī izsituši logu. Citā ēkā 2000 eiro zaudējumi radušies vētras laikā plīsušas ūdens caurules dēļ, kas nopludinājusi telpas. Precīzi zaudējumu apmēri tiks noteikti pēc īpašumos nodarīto postījumu apsekošanas, informēja "Ergo".

"Vakar piedzīvotā negaisa, vētras un krusas postījumi vēl tiek apzināti – precīzākām aplēsēm būs nepieciešamas vairākas dienas. Tāpat jāņem vērā, ka lielākiem bojājumiem parasti vajadzīgas ilgākas un sarežģītākas aplēses, tāpēc izmaksu ziņā apjomīgākie apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi, visticamāk, vēl tikai gaidāmi. "Ergo" gadījumā dabas stihiju risks, kas sevī ietver arī stipra vēja, negaisa un krusas radītus zaudējumus īpašumam, automātiski tiek iekļauts nekustamā īpašuma apdrošināšanas polisēs.

Savukārt auto īpašniekiem jāatceras, ka OCTA neparedz atlīdzības izmaksu par transportlīdzekļa bojājumiem, kas radušies dabas stihiju dēļ. Lai sevi pasargātu no šāda veida zaudējumiem, automašīnai nepieciešama KASKO ar iekļautu dabas stihiju risku. Tad apdrošinātājs varēs segt zaudējumus par dabas stihiju postījumiem, kas mūsdienās klimata pārmaiņu dēļ kļūst arvien aktuālāki," skaidro "Ergo" Risku parakstīšanas departamenta direktors Raitis Čaklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!