Foto: Midjourney/DELFI

2023. gada pirmajā pusgadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājies par 0,1% salīdzinājumā ar 2022. gada atbilstošo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

IKP faktiskajās cenās bija 19,3 miljardi eiro.

2023. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, Latvijas IKP pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās ir samazinājies par 0,5%.

Lielāko pozitīvo ietekmi uz kopējo ekonomikas attīstību deva būtiskais būvniecības nozares pieaugums (par 15,4 %). Izaugsme novērota visās trijās apakšnozarēs: ēku būvniecība pieauga par 21,7%, inženierbūvniecības veikto darbu apjoms – par 0,9% un specializēto būvdarbu veikšana – par 21,1%.

Būtisku pozitīvu ietekmi uz kopējās pievienotās vērtības attīstību nodrošināja arī informācijas un komunikāciju nozaru darbības (pieaugums par 10,1%), ko veicināja apjoma pieaugums informācijas pakalpojumu sniegšanā (par 14,5%), kā arī datorprogrammēšanā un konsultēšanā (par 18,3%), savukārt samazinājums (par 5,4%) vērojams telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanā.

Avots: CSP

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās IKP samazinājies par 0,3%.

Faktiskajās cenās IKP 2. ceturksnī bija 10,2 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!