Foto: Publicitātes attēli
Rīgā, Skanstē topošajām biroju nomas kompleksa "Elemental Business Centre" ēkām savienojošajā daļā ir uzstādīta piramīdas formas 3D parametriskās sistēmas stikla fasāde – šobrīd vienīgā tāda Latvijā.

Dubaijā ražotā fasāde ir veidota sadarbībā ar uzņēmumu "Schüco".

"Elemental Business Centre" ēku arhitekti Tarmo Millers (Tarmo Miller) un Indreks Almans (Indrek Allmann) no arhitektu biroja "PLUSS Architects" stāsta, ka pirmā "Schüco Parametric System" demonstrēšana notika "BAU 2017" izstādē Minhenē un "Elemental Business Centre" ir vienas no pirmajām ēkām pasaulē, kurās šī parametriskā sistēma ir ieviesta.

Parametriskā fasāde ir dizaina pieeja, kurā izmanto parametrus un algoritmus, lai veidotu un pielāgotu ēkas vai struktūras fasādi, sasniedzot vēlamos dizaina un funkcionalitātes rezultātus. Šāda veida fasāde tiek radīta, izmantojot datorprogrammas, kas ļauj projektētājiem kontrolēt un pielāgot dažādus parametrus, piemēram, izmērus, formas, rakstus un citus dizaina elementus.

Millers norāda, ka fasādes paneļi ir ne tikai kā vizuāls elements, bet tie veic arī tehnisku funkciju. Piemēram, fasādes paneļa forma palīdz samazināt pārmērīgā saules siltuma un gaismas daudzumu, kas nonāk ēkā, līdzsvarojot to ar esošās telpas izmantošanas vajadzībām un prasībām.

Parametriskā fasāde veido abu "Elemental Business Centre" ēku savienojošo daļu, pa kuru būs iespējams aiziet no vienas ēkas uz otru.

Savienojošajā daļā atradīsies dienas restorāns "Restart" un konferenču centra telpas, kur varēs uzņemt līdz 60 cilvēkiem. Uz savienojošo daļu varēs nokļūt gan no ārpuses, izmantojot baltās kāpnes, gan arī atsevišķi no katras ēkas otrā stāva.

Biroju nomas kompleksu "Elemental Business Centre" plānots nodot ekspluatācijā šā gada rudenī, un šobrīd ir iznomāti 70% jeb vairāk nekā divas trešdaļas no kopējās projekta iznomājamās platības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!