Foto: F64
Šogad varētu sagaidīt nelielu mājokļu cenu kāpumu dažos segmentos, lēš nekustamā īpašuma kompānijas "Starlex" eksperti, vienlaikus gan akcentējot, ka jau tagad cenu kritums ir vērojums, piemēram, tā dēvēto sērijveida dzīvokļu segmentā.

Tā kā ir sagaidāma zemāka inflācija, algu pieaugums un ir iespējams "Euribor likmes samazinājums, "Starlex" pieļauj aktivitātes pieaugumu arī mājokļu tirgū.

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmēja mājokļu tirgu 2023. gadā, bija arvien pieaugošās "Euribor" procentu likmes, kas tiešā veidā sadārdzināja aizdevumus un ietekmēja cilvēku pirktspēju. Tostarp, kā rēķina "Starlex" investīciju nodaļas partneris Auseklis Sarkans tieši mājokļu pircēju pirktspēja pērn samazinājusies līdz pat 30%, salīdzinot ar 2022. gada sākumu, kas atkarībā no mājokļu segmenta savukārt veicināja cenu kritumu, darījuma skaita sarukumu vai abus kopā.

Mājokļu kredītu procentu likmju kāpums, inflācijas ietekmē sarūkošie iedzīvotāju reālie ienākumi un ne pārāk optimistiskās iedzīvotāju gaidas lika pircējiem atlikt mājokļa iegādi un atturēja no lielāku saistību uzņemšanās. Tomēr tendence uzlabot savus dzīves apstākļus saglabājas, ievērojami aktivizējot dzīvokļu īres tirgu. Pieprasījums jauno projektu dzīvokļu iegādei, visticamāk, turpinās nedaudz samazināties, bet lēnākā tempā nekā sērijveida dzīvokļiem, lēš kompānija.

Lai gan kopējās enerģijas izmaksas ir samazinājušās, ievērojamā enerģijas sektora un ģeopolitiskā nenoteiktība, kā arī Eiropas Savienības "zaļais kurss" veicina pieprasījumu pēc energoefektīvākiem mājokļiem. Tieši augstā energoefektivitāte un likumsakarīgi ar to saistītās augstākas būvniecības izmaksas veicināja jauno projektu dzīvokļu pārdošanas un īres cenu pieaugumu, kamēr pārējos mājokļu segmentos, kā pirmskara mājas, novērojama cenu stabilitāte un sērijveida dzīvokļiem pat cenu kritums. Ievērojamā energoefektivitātes atšķirība un labvēlīgāki kreditēšanas nosacījumi starp jauni uzbūvētu dzīvokli un lietotu mājokli arī turpmāk nodrošinās šī segmenta cenu pieaugumu, pieļauj "Starlex".

Pēc kompānijas aplēsēm, 2023. gada nogalē jauno projektu vidējā kvadrātmetra cena Rīgā bija 2400 eiro, tostarp mikrorajonos vidēji 2200 eiro, savukārt centrā – ap 2900 eiro, ekskluzīvākās vietās – no 3000 līdz pat 5500 eiro. Renovētu ēku vidējā kvadrātmetra cena bija 2200 eiro, nerenovētu – ap 1600 eiro, savukārt mikrorajonu dzīvokļiem atkarībā no rajona vidēji 900 eiro.

Interese par mājokļu iegādi nav zudusi, izteikti tā novērojama pirmskara renovētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā un Āgenskalnā, kā arī par īpašumiem nedaudz zem tirgus vērtības, jo tos pārsvarā pērk investori izīrēšanai par saviem līdzekļiem, bez kredīta piesaistes, kas kopumā pagājušajā gadā bijusi diezgan izteikta tendence, kad apmēram 35% klienti iegādājās īpašumus par savu naudu, vai arī, veicot daudz lielākas pirmās iemaksas 30-50% apmērā, norāda "Starlex Real Estate" vadītājs Egīls Smilktiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!