Foto: Publicitātes foto

Latvijas jaunuzņēmums "Oruga" radījis pasaulē pirmo elektrokāpurķēdes motociklu "Oruga Unitrack", ar kuru var pārvietoties kalnos, purvos, smiltīs un pa ledu.

Plānots, ka nākamā gada nogalē pirmie simts motocikli uzsāks ceļu pie saviem pircējiem Baltijas valstīs, bet nedaudz tālākā nākotnē paredzēts ieiet arī citos tirgos, īpaši Skandināvijas, un pat Amerikas tirgū.

Jau šobrīd sāk veidoties pircēju rinda, kas izmantojuši iepriekšpasūtīšanas iespēju.

Pasaulē pirmā elektrokāpurķēdes motocikla "Oruga Unitrack" autors ir Latvijas zinātnieks un inženieris Juris Kļava. Lai arī ideja par šāda veida transportlīdzekli nav unikāla, viņam, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, kā pirmajam pasaulē izdevies radīt dzīvotspējīgu konceptu ar elektrodzinēju.

Piecu cilvēku komanda, kas sastāv no zinātniekiem un topošajiem uzņēmējiem, 2023. gada jūnijā apvienojās Komercializācijas reaktora rīkotajā aktivitātē "Ignition Event". Šobrīd jau ir noslēgusies samazināta izmēra prototipa izveides un izmēģināšanas stadija un notiek darbs pie pilna izmēra prototipa modeļa izveides, kas dienasgaismu varētu ieraudzīt tuvāko divu mēnešu laikā. Lielāku apjomu ražošanu iecerēts sākt 2025. gadā, kad pie pircējiem varētu doties pirmie simts unikālie spēkrati.

Kā liecina aprēķini, "Oruga Unitrack" saķere ar zemi ir vismaz 14 reizes lielāka nekā bezceļu motocikliem. Šis bezceļu transportlīdzeklis, kas apvieno motocikla manevrētspēju ar kāpurķēžu transportlīdzekļiem raksturīgo veiktspēju, paredzēts piedzīvojumu meklētājiem brīvā dabā un profesionāļiem, kuriem nepieciešams uzticams visurgājējs jebkuros apstākļos. Sākotnēji kāpurķēdes motocikls būs aprīkots ar elektrodzinēju, kas jaudīgākā modeļa versijā ar vienu uzlādi varēs nobraukt pat 200 kilometrus. Vienlaikus paredzētas komplektācijas ar papildus akumulatoriem, kurus ērti varēs paņemt līdzi un nepieciešamības gadījumā veikt nomaiņu. Tiek domāts arī par hibrīda dzinēju, bet, kā uzskata uzņēmuma pārstāvji, visu pa plauktiņiem saliks konkrētais tirgus pieprasījums.

"Potenciālie pircēji varētu būt gan mednieki, gan mežu apsaimniekotāji, gan cilvēki, kuriem patīk inovācijas un iespēja ērti un ātri nokļūt jebkurā vietā. Par "Oruga Unitrack" lielu interesi izrāda arī militārās industrijas un glābšanas dienestu pārstāvji," stāsta jaunuzņēmuma "Oruga" izpilddirektore Liene Vītola.

"Oruga" komanda aktīvi piedalās nozīmīgākajās nozares izstādēs, šobrīd (19-20.06.2024.) "Oruga Unitrack" tiek prezentēts Londonā notiekošajā izstādē "MOVE:Mobility re-imagined".

Uzņēmums "Oruga" sākotnējo finansējumu idejas īstenošanai piesaistījis ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un finanšu institūcijas "Altum" palīdzību, bet tagad tiek meklēti investori tālākai attīstībai, lai būtu iespējams sākt ražošanu plānotajos termiņos. Šī brīža aktualitāte ir reāla izmēra prototipa izveide un testēšana, kam nepieciešami aptuveni 250 tūkstoši eiro, savukārt ražošanas uzsākšanai – vēl vismaz divi miljoni eiro.

Maija beigās zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konferencē "Deep Tech Atelier 2024" notikušajā jaunuzņēmumu prezentāciju konkursā "Oruga" izcīnīja balvu no Terranova Defense, kā arī LIAA – iegūstot iespēju piedalīties digitālo inovāciju festivālā "WeMakeFuture 2024" Itālijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!