Foto: Shutterstock
Mazu padomrakstu sērijā ik mēnesi piedāvāsim idejas, ko darīt kopā ar zīdaini vai mazu bērnu atbilstoši laikapstākļiem un svētkiem. Tu, mamma vai tēti, esi bērna mīļākā "manta". Atvasei nav nekā jaukāka, kā spēlēties kopā!

Iedvesmojoties no portāla "Zerotothree", katru mēnesi piedāvāsim idejas, ko kopīgi mācīties un kā spēlēties ar zīdaini un mazu bērnu.

Janvāra tēma – aukstums

Izmēģini aktivitātes, kas ļauj izzināt ziemas laikapstākļus!

Aktivitātes ar zīdaini

Izmanto vārdu "auksts", kad pieskaries aukstam ūdenim, sniegam, ledum. Varbūt atver ledusskapi vai pieskaries ledum, esot ārā. Bērni mācās runāt, kad ar viņiem runā! Iegaumēt vārdus palīdz gan to atkārtošana, gan balss tonis, piemēram, runā augstākā vai zemākā tonī, aicinot pieskarties, piemēram, vēsam ūdenim: "Jūti, cik auksts ūdens. Ūū, cik auksts, vai ne? Auksts, auksts ūdens." Skaties, kā bērns reaģē. Aptuveni no viena gada vecuma bērns jau varētu atdarināt teikto, piemēram: "Au au".

Spēlējies. Jau no sešu gadu vecuma varat uz kādas virsmas uzlikt kūstošus ledus gabaliņus, pieskarties tiem un spēlēties ar tiem. Rosini vērot, kā tie mainās? Kā ir tiem pieskarties?

Aktivitātes ar mazu bērnu

Stāsti, kam līdzinās "aukstums". Izmanto, piemēram, vārdus kā "sasalis", "ledus" vai "vēss". Tu vari runāt par dažādiem gadalaikiem un to, kāds auksts laiks ir ziemā, kas ir sniegs un ledus.

Lasiet kopā. Atrodi grāmatas, kas ir par aukstuma vai ledus tēmu, piemēram, "Sniega karaliene" vai "Ziemas pasaka".

Ideja kopīgai spēlei ar mazu bērnu. Sarunājieties, kā ūdens pārtop ledū. Tad spēlējiet spēli ar "sasalšanu". Kad vadītājs saka: "Sasalt!", ikvienam jāapstājas un jāsastingst. Kad saka: "Brīvi", ikviens var kustēties. Piedāvā mazulim arī būt vadītājam, ja viņš to var. Tikpat vārdu vietā var izmantot mūziku – kad tā skan, var kustēties, kad apstājas, "jāsasalst".

No aptuveni 18 mēnešu vecuma bērns jau vairāk var eksperimentēt ar ledu. Piemēram, kopīgi varat to blendēt. Varat uz ledusgabaliņiem traukā liet siltu ūdeni un skatīties, kā tie izkūst. Skaidro, kā ūdens atkal var pārvērsties ledū, un otrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!