Kas jums nāk prātā, dzirdot vārdu savienojumu "vecāku "WhatsApp" čata grupa"? Abus galējos atbilžu variantus – "tās ir šaušalīgas šausmas" un "tas ir labākais, kas pasaulē radīts pēc tam, kad maizi sāka griezt šķēlēs" – atmetam kā pētījuma rezultātu izpētei nederīgus, tā teikt, pārāk radikāli, tāpēc kropļo patieso ainu. Visi pārējie mūsu iedomātajā līknē varētu atrasties kaut kur pa vidu minētajām galējībām un atspoguļot caurmēra mammas (visbiežāk, jo, piemēram, tēti mums dominē tikai futbola treniņu grupā) uzskatus un pieredzi ar šo mūslaiku sociālās dzīves fenomenu.

Es savu necilo personu pilnībā pieskaitu pie vidējā – gan izmantošanas biežuma un paradumu, gan lietošanas kultūras un lietderības apsvērumu ziņā. Tāpēc, iespējams, arī mani novērojumi un pieredze šajā disciplīnā ir vidēji saprotami, vidēji attiecināmi un vidēji salīdzami ar katra individuālo redzējumu un viedokli par vecāku savstarpējās saziņas platformā piedzīvoto. Rezultāti personīgo aplauzienu ceļā iegūti "WhatsApp" čata grupās bērnudārzā un sākumskolā.

Grupas izveidošana

No veidošanas nosacījuma izriet grupas dalībnieku skaita mainīgums, informētības līmenis, iesaistes aktivitāte un citi parametri. Sākotnēji parasti ir domāts, ka katru bērnu grupā pārstāvēs viens no vecākiem, pieņemot, ka viņi savā starpā sarunājas un ir spējīgi apmainīties ar bērnam nozīmīgu informāciju. Dzīvei attīstoties, tomēr kļuva skaidrs, ka:

  1. Luīzes tētis atradis jaunu pasiju, no mājām aizgājis (vai izlikts, bet tas lietas būtību nemaina), tāpēc mamma ieslēgusi klusēšanas taktiku un ar tēti vispār nesarunājas;
  2. Robina mamma ir nozīmīgāka persona par pašu valdības vadītāju – tik aizņemta, tik svarīga, tik steidzīga un bieži tik nesasniedzama, ka ziņas "WhatsApp" grupā izlasa, ātrākais, ar nedēļas nobīdi. Kā jebkura VIP persona, arī Robina mamma dusmojās, ka viņas vērtīgais viedoklis tādējādi netika uzklausīts un ņemts vērā, bet Robins bieži vien kaut kur nepiedalījās un kaut ko palaida garām nevis tāpēc, ka tam bija objektīvi iemesli, bet gan pārrāvuma informatīvajā ķēdē dēļ;

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!