Viņa Foto - 1310
Foto: Publicitātes attēli
Par pirmajiem Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas "EIT Food" jauno ideju/jaunuzņēmēju konkursa "Inovāciju balva" uzvarētājiem Latvijā kļūst "Smart Packaging" un "SpirulinaNord". Uzvarētājiem tālākai ideju attīstībai piešķirta naudas balva 15 000 eiro apmērā, informē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāve Lāsma Vaivare.

"Smart Packaging" izmanto viedo sensoru sistēmas ēdiena iepakojumā, lai noteiktu ēdiena svaigumu un samazinātu pārtikas atkritumus vai veselības riskus, ko rada neprecīzi ēdiena derīguma termiņi. Ik gadu gandrīz deviņi miljoni tonnu ēdiena nonāk atkritumos neprecīzu derīguma termiņu dēļ, radot vairāk nekā 140 miljardu eiro lielus zaudējumus, norāda "Smart Packaging" līdzdibinātāja Solvita Kostjukova. Biznesa ideja tiek attīstīta ar Latvijas Universitātes zinātnieku atbalstu.

Savukārt "SpirulinaNord" ir RTU zinātnieku radīta tehnoloģija, kas ļauj Latvijas klimatā audzēt vērtīgo tropu mikroaļģi spirulīnu un piedāvāt to klientiem lietošanai svaigā veidā. Spirulīna ir augstvērtīgs augu valsts olbaltumvielu, vitamīnu, minerālu un antioksidantu avots, skaidro idejas attīstītāji – RTU zinātnieces Agnese Stunda-Zujeva, Kristīne Veģere un biznesā pieredzējušais Kaspars Veģeris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!