Campus  - 325
Kaut šis varētu šķist kā nenopietna ņemšanās, patiesībā astronauti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) vis nenodarbojas ar kulinārijas eksperimentiem tāpēc, ka tas būtu viņu hobijs. Proti, pirmie Zemes orbītā ceptie našķi – cepumi ar šokolādes gabaliņiem – ir sākums eksperimentu sērijai, kurā tiks pētītas ēdiena pagatavošanas iespējas un izaicinājumi tālākos un daudz ilgākos ceļojumos izplatījumā, kur nebūs pieejama regulāra apgāde ar izdzīvošanai nepieciešamo.

"Kas gan tur ko pētīt?" varētu jautāt, taču izrādās, ka mikrogravitācijas apstākļos SKS pat tāda ikdienišķa lieta kā šokolādes cepumu izcepšana pamatīgi atšķiras no līdzīga uzdevuma uz Zemes.

Šis eksperiments tika ieplānots jau pirms krietna laika, un speciālā krāsns uz SKS nogādāta pērn novembrī, un arī cepumi cepti pērn. Tie uz Zemes analīžu veikšanai nogādāti šā gada sākumā, 7. janvārī, ar "SpaceX" kapsulu "Dragon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!