Kas būtu vismazākā pincete, ar kuru būtu iespējams paņemt atomus un saslēgt tos kopā kā "Lego" klucīšus? Kā iemācīt datoram latviešu valodu un kā izstrādāt izolācijas materiālu, ko pēc tam izmantot kosmosa raķetēs? Ar šīm un vēl daudz citām interesantām un noderīgām lietām ikdienā nodarbojas mūsu zinātnieki. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veidotā video "Zinātne iedvesmo" par saviem pētījumiem stāsta izcilākie Latvijas prāti.

Noskatoties video, uzzināsi, ar ko savā profesionālajā ikdienā nodarbojas fizikas doktors Gints Kučinskis, kurš tostarp pērn "Campus" publikācijā "Cimperlīgās viedtālruņu baterijas: zinātne vai muļķības?" kliedēja un skaidroja populārus mītus par viedtālruņu baterijām, kā arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, bioloģe Ilze Dimanta, datorzinātņu doktore Inguna Skaidiņa un vēl septiņi izcili pētnieki.

"Zināšanas ir vērtīgas tad, kad tās ir pieejamas. Daloties ar tām, rodas arvien jaunas. Zināšanas veicina strauju tehnoloģiju attīstību un to ietekmē mainās arī globālā ekonomika, cilvēku paradumi un sabiedrības vērtību sistēma. Latvija kā veiksmīga valsts attīstīsies, ja šīs zināšanas izmantos gudri. Tās rada jaunas iespējas un palīdz saglabāt dabas resursus nākamajām paaudzēm," minēts video pieteikumā "Facebook" lapā "Zinātne Latvijai".

"Attīstības pamatā ir gan izcila fundamentālā, gan lietišķā zinātne. Lietišķajām zinātnēm ir nepieciešama izpratne par sabiedrības vajadzībām, savukārt fundamentālai zinātnei ir jāskatās nākotnē bez kavēkļiem. Zinātne ir globāla, radoša un intelektuāla. Mūsu nākotnes pamatā ir cilvēks, kas ir ne tikai gudrs, bet kuram ir stabila vērtību sistēma, kurš ir profesionālis savā amatā, radošs darītājs un ar spēcīgu un pilsonisku pašapziņu. Lai to sasniegtu, zinātniekiem ir jābūt līderiem. Latvijas zinātnieki ir virziena rādītāji ceļā uz stipru un viedu valsti."

Noskaties video un uzzini vairāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!