Ir sēnes, kuras pašas par sevi ir ēdamas un neko sliktu nenodarīs. Taču tad, ja nolem tās uzkost pa virsu grādīgajiem dzērieniem, pēkšņi stāsts kļūst pavisam citāds. Toksikologs Roberts Stašinskis raidījumā "Zinātne vai muļķības" stāsta, kuras sēnes mūsu vēderā "nedraudzējas" ar alkoholu.

Šogad par sēņu trūkumu mežā sūdzēties nevar. Vai ir tā, ka labs sēņu gads mežā nozīmē arī vairāk darba toksikologiem? Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Intensīvās terapijas klīnikas vadītājs un toksikologs Roberts Stašinskis atzīst – jo mežā vairāk sēņu, jo vairāk pacientu. "Tā ir slikta korelācija, bet tajā pašā laikā ir pozitīvas tendences. Ja paskatāmies vairāku gadu šķērsgriezumā – vai ar mikoloģi Initu Dānieli esam labi darījuši savu darbu un esam saklausīti, vai cilvēki paši kļuvuši prātīgāki –, bet saindēšanās gadījumu skaits gadu no gada samazinās."

"Ir atsevišķas sēnes, kas kopā ar alkoholu rada organismam nevēlamas reakcijas, tā saucamā alkohola disulfirāma reakcija. Tās pat nevarētu saukt par indīgām sēnēm, jo indīgas kļūst tikai saskarsmē ar alkoholu. Piemēram, tintenes. Tās savā būtībā ir ēdamas, bet, saistoties ar alkoholu, parādās sirdsklauves, asinsspiediena svārstības, reiboņi. Ja ēd tikai šīs sēnes, nekas tāds neparādās," brīdina Stašinskis.

Par to, kāpēc ēst termiski neapstrādātas sēnes nav pārāk laba doma (kaut dažas un nelielos daudzumos drīkst), vairāk uzzināsi, skatoties video fragmentu. Savukārt visu raidījumu vari klausīties platformās "Spotify" un "Apple Podcasts" vai skatīties video ierakstu "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!