Tu esi nupat cītīgi iztīrījis zobus ar labu zobu pastu, kas atbilst visām vadlīnijām. Esi arī izmantojis elektrisko zobu birsti, ko rekomendē speciālisti. Ko tālāk? Zobu pastu tikai izspļaut, vai tomēr muti arī kārtīgi izskalot ar ūdeni vai mutes skalojamo līdzekli? To raidījumā "Zinātne vai muļķības" vaicājām divām zobārstēm.

Vispirms – kādai jābūt zobu pastai, lai tavs zobārsts un zobu higiēnists nerauktu pieri un nekratītu ar pirkstu? Galu galā veikalos klāsts ir gandrīz tikpat plašs, cik cukuroto dzērienu piedāvājums. Ar tādu un šitādu garšiņu, bērniem un pieaugušajiem. Balinošās un saudzējošās. Emalju pasargājošās un atjaunojošās. Ar un bez "eko" marķējumiem. Pa dažiem eiro un arī pa 15 eiro. Kā izvēlēties labāko? Vai tiešām vienmēr pašas dārgākās būs arī labākās?

"Man šis jautājums jau ir apnicis. Ir skaidras vadlīnijas, kādai ir jābūt zobu pastai," skaidro sertificēta zobārste un zobu protēziste Viktorija Artjomentko. Pirmkārt, fluorīda saturam zobu pastā jābūt 1450 ppm jeb daļiņām uz miljonu. Tas ir pietiekami, lai nodrošinātu efektīvu zobu aizsardzību. Otrkārt, Artjomenko neiesaka regulāri lietot pastas ar balinošu efektu. "Ir ļoti daudz mārketinga, kas zobiem nepalīdz. Taču ir lietas, kas tiešām jāzina. Lai dabūtu fluorīdu iekšā zobu pastā, tas ir diezgan dārgs process," saka daktere. Tāpēc pašas lētākās pastas varbūt nebūs labākā izvēle.

Taču, kas attiecas uz visu pārējo – uz zobu pastām norādītajiem marķējumiem par piemērotāko vecumu (0-3 gadi, 3-6 gadi utt.) –, tas vairāk būs saistīts ar garšām un mārketingu.

Arī Dr. Māra Valdmane, "Dr. Apines klīnikas" vadošā zobārste norāda – ģimenei pietiek ar vienu zobu pastu. Nav jāizvēlas atsevišķas pastas bērniem un pieaugušajiem. Ir jāizvēlas ne ārstnieciska un ne balinoša pasta ar fluorīda saturu 1400-1500 ppm. "Jebkura garša derēs. Ej droši uz jebkuru bērnu stendu un izvēlies garšīgāko pastu," iedrošina ārste.

"Vēl svarīgs aspekts ir zobu pastu pēc tīrīšanas izspļaut, bet neizskalot ar ūdeni," papildina Artjomenko.

Bet kā ar mutes skalojamajiem līdzekļiem? Tie taču dod patiesu svaiguma sajūtu!

Māra Valdmane skaidro, ka šie gan ir produkti, uz kuriem var ietaupīt. Nē, ne jau pērkot lētākos, bet nepērkot tos vispār. "Šis ir kārtējais mārketinga upuru stāsts," spriež Valdmane. Protams, cilvēkam var būt forša sajūta, kad ar mutes skalojamo līdzekli kārtīgi "izkodināta" visa gļotāda. Ir izteikta svaiguma sajūta un pārliecība, ka nu mutes dobums ir dezinficēts un tik tīrs, cik vien var būt. Taču šī sajūta var būt maldinoša.

Valdmane norāda, ka populārākajos līdzekļos var būt arī padaudz alkohola. "Tas tik tiešām ir liekams kokteiļos. Nedariet to mājas apstākļos!" pajoko daktere. Taču, runājot nopietni, šādi līdzekļi gļotādu var sausināt un padarīt vieglāk traumējamu. Tiek iznīcināta arī visa mikroflora, turklāt ne tikai nevēlamā. Ir arī mutes skalojamie līdzekļi bez alkohola un ar fluorīdu sastāvā. Taču tajos fluorīda daudzums ir mazāks nekā labās zobu pastās, līdz ar to no šiem līdzekļiem tāpat lielas jēgas nav. Pasta izdara labāku darbu, bet ar mutes skalojamo līdzekli to aizskalotu prom.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Podkāstā ar zobārstēm runājam arī par to, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm? Kas ir šaušalīgākie "TikTok" zobu modes trendi, kas redzēti? Un kāpēc dažiem caurumi zobos neveidojas vispār, bet citiem cītīgiem zobu tīrītājiem katrā vizītē ir pa kādam labojamam zobam?

Klausies sarunu straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!