Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam atmosfērā sadeg šis tas, ko kosmosā paši esam uzšāvuši. Kāds satelīts, kāda izlietota raķetes pakāpe, kāds kosmosa stacijas modulis. Taču tās ir neregulāras parādības, turpretī ikgadējās meteoru plūsmas – kā krāšņās perseīdas – ir paredzamas kā pulkstenis. Bet nu nav izslēgts, ka sagaidāms arī pirmais zvaigžņu lietus, ko paši esam izraisījuši. Bet... tikai ne uz Zemes. Simulācijas liecina, ka daudz labākas izredzes to redzēt būtu astronautiem uz Marsa. Kas zina, varbūt ap to laiku jau pirmie cilvēki būs izkāpuši uz sarkanās planētas.

Varam novērst apokalipsi

Pasaules gals milzu asteroīda dēļ vismaz tuvākajā laikā mums nedraud. Pirmkārt, lielākajai daļai potenciāli bīstamo un Zemei tuvo asteroīdu trajektorija jau ir labi zināma un izskaitļota. Tiesa, vienmēr kāds var pēkšņi izlīst no spožā Saules aizsega vai ieceļot mūsu Saules sistēmā no ārienes, taču arvien uzlabojas arī spējas tos laikus pamanīt. Otrkārt, kopš 2022. gada zinām – laikus pamanītu asteroīdu, kas uzņēmis kursu uz Zemi, ir mūsu spēkos novirzīt.

Kā nesen raidījumā "Zinātne vai muļķības" sprieda astronomijas eksperti Raitis Misa un Andris Vaivads, tieši kinētisks trieciens būtu efektīvākais veids, kā pasargāt Zemi no savlaicīgi pamanīta asteroīda draudiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!