Foto: Shutterstock

Kārtējo reizi "kaut kāds" akmens gabals izrādījies vērtīgāks par visu māju, kuras durvis tas gadu desmitiem stutējis, raksta populārzinātniskais portāls "Science Alert".

Šis vērtīgais pusdārgakmens atrasts Rumānijas dienvidaustrumos. Atradējai, gados vecākai sievietei, šis 3,5 kilogramus smagais, sarkanmelnais bluķēns šķitis gana noderīgs, lai to aiznestu uz mājām un izmantotu par durvju stuti.

Nu izrādījies, ka večiņas īpašumā ir bijis līdz šim lielākais pasaulē atrastais dzintara paveida rumanīta gabals. Tā vērtība tiek lēsta uz apaļu miljonu eiro.

Rumānijā kopš pagājušā gadsimta 20. gadiem ir zināmas dzintara ieguves vietas, kas atrodas Buzavas upes smilšakmens krastos pie Kolti ciemata. Rumanīts atšķiras no Baltijas jūrā iegūstamā dzintara ar savu tumšo nokrāsu, kas mainās no sarkanas līdz pat melnai.

Pēc mājas saimnieces aiziešanas mūžībā 1991. gadā mantiniekiem tomēr radās aizdomas, ka durvju stute ir kaut kas vērtīgāks par parastu akmeni, un pēc pārbaudes tas tika pārdots valstij, kas to nodeva tālākai izpētei zinātniekiem. Krakovas Vēstures muzeja speciālisti ir noteikuši, ka dzintara vecums ir no 38 līdz 70 miljoniem gadu.

Interesanti, ka šis milzīgais un vērtīgais dzintara gabals izskatās tik necils, ka tam uzmanību nav pievērsuši pat zagļi, kas bija "paciemojušies" sievietes mājā un nozaguši pāris sīkas zeltlietas, pastāstīja saimnieki.

"Šim atklājumam ir milzīga gan zinātniska, gan muzejiska vērtība," laikraksts "El Pais" citē Buzavas reģiona muzeja direktoru Danielu Kostači. Tagad, atbilstoši nodēvēts par Rumānijas nacionālo dārgumu, milzīgais dzintars atgriezies "dzimtenē", Buzavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!