Kafija ir viens no populārākajiem rīta dzērieniem un dienas "starteris" daudziem pieaugušajiem. Daļa pat uzsver, ka bez rīta kafijas "nevar pamosties" vai "nevar padomāt". Kafijas mīļi gan tipiski ar vienu rīta tasi neapstājas, dienas gaitā izdzerot vēl dažas. Vai kafiju var pārdozēt? Cik daudz kofeīna ir par daudz? To raidījumā "Zinātne vai muļķības" prasījām speciālistiem.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neirologs Kristaps Jurjāns pats dienā izdzer vairākas tases kafijas, taču cenšas nepārsniegt trīs krūzīšu limitu. "Trīs četras krūzītes vēl varētu pieļaut." Kafijas ir dažādas – tā var būt gan stipra un ar augstu kofeīna saturu, gan vāja – tāds "padzēriens", kurā kofeīna ir maz. Taču vispārējas vadlīnijas ir, ka veseliem pieaugušajiem nevajadzētu pārsniegt 400 miligramus kofeīna dienā.

"Vienā espreso ir aptuveni 120 miligramu kofeīna. Tātad vairāk par trim espreso dienā dzert nevajadzētu," spriež Jurjāns.

Kas notiek, ja pārdozē kofeīnu? "Kofeīns apmāna smadzenes. Tas darbojas kā adenozīna receptoru blokators. Adenozīns ir viela, kas izdalās smadzenēs, un tādējādi smadzenes saprot, ka mēs nogurstam. Pakāpeniski zūd spēks, gribas gulēt – tas dienas gaitā ir normāls process. Kofeīns piesaistās pie šiem receptoriem, un adenozīns tur vairs netiek klāt. Smadzenes adenozīnu nesajūt, mēs paliekam moži. Pēc kāda laika smadzenes tomēr saprot, ka kaut kas nav riktīgi, un rodas jauni receptori," stāsta Jurjāns. Proti, lai sasniegtu iepriekš gūto možuma efektu, laika gaitā uzņemtais kofeīna daudzums būs jāpalielina. Tā jau ir atkarība.

Vēl viens efekts, ko iedod kofeīns, ir dopamīna izdalīšanās. "Cilvēks jutīsies nedaudz priecīgāks, bet papildus izdalīsies arī adrenalīns. Adrenalīnam nevajadzīgi izdaloties, pieaugs asinsspiediens, paātrināsies sirdsdarbība. Ir situācijas, kad tas var būt noderīgi, taču ilgtermiņā varam iedzīvoties sirds aritmijā, saslimt ar asinsvadu slimībām," stāsta eksperts. Tāpēc 10 espreso dienā nebūs tas labākais veids, kā uzturēt možu prātu.

Raidījumā, kas klausāms "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skatāms "YouTube", uzzināsi arī to, vai kafiju jādzer pirms vai pēc ēšanas, cik labi ir iestiprināties ar šo dzērienu pirms fiziskām aktivitātēm un cik ilgi "jāatiet" no kofeīna atkarības.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!