Pērkot veikalā enerģijas dzērienu, jaunietim prasīs uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. Taču kafiju (un arī melno tēju, kas satur kofeīnu) var droši pirkt arī nepilngadīgie. Vai ir pamats ierobežot vienu, bet ne otru? No cik gadu vecuma vispār drīkst sākt dzert kafiju, lai nekaitētu veselībai? Šo jautājumu raidījumā "Zinātne vai muļķības" uzdevām uztura speciālistei Agnesei Ozoliņai un neirologam Kristapam Jurjānam.

Neirologs norāda, ka diskusijā par vecumu, no kura var pieļaut kofeīna lietošanu, nepamatoti koncentrējamies tieši uz kafiju. "Nedomāju, ka problēma ir kafijā," spriež ārsts. "Tas, ka bērns no trīs gadu vecuma dzer kolu, tas jau nekas! Tajā kolas daudzumā, ko viņš izdzer, būs vēl vairāk kofeīna, nemaz nerunājot par pārējām sliktajām lietām, kas tur ir."

Jurjāns arī norāda, ka bērnam un jaunietim melna kafija ne tuvu nebūs pirmā dzēriena izvēle. "Parādiet man to jaunieti, kurš 14 gadu vecumā dzer melnu kafiju. Viņš dzer latte, kafiju ar putukrējumu, sīrupu, putām, tādējādi uzņemot lielu kaloriju bumbu. Kafija varbūt ir pat vienīgais labais produkts šajā dzērienā," bilst neirologs. Viņa pieredze liecina, ka lielākoties melnu kafiju pārsvarā tomēr dzer cilvēki vecumā pēc 25 gadiem.

Par to, ka mūsu garšas profils mūža laikā mainās, stāsta arī Agnese Ozoliņa. Vairumam bērnu un jauniešu negaršos arī īsta melnā šokolāde, kurā kakao saturs ir virs 80%. "Bērns, sākot jau ar mātes pienu, ir pieradis pie saldas garšas – tā ir pirmā, kas attīstās." Sarežģītāku, komplicētāku garšu uztvere attīstās vēlāk, gadu gaitā.

Taču, ja jāizvēlas starp enerģijas dzērienu un kafiju, kas šķiet drošāks variants? Ozoliņa saka, ka viennozīmīgi tā būs kafija.

Raidījumā, kas klausāms "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skatāms "YouTube", uzzināsi arī to, vai kafiju labāk dzert pirms vai pēc ēšanas, cik labi ir iestiprināties ar šo dzērienu pirms fiziskām aktivitātēm un cik ilgi "jāatiet" no kofeīna atkarības.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!