Nerauc pieri, citādi krunkains paliksi! Gan jau ne viens vien savulaik dzirdējis šādu aizrādījumu no vecākiem, vecvecākiem, skolotājiem. Vai pieres raukšana tiešām var paātrināt krunku veidošanos, to raidījumā "Zinātne vai muļķības" taujājām dermatoloģei Laumai Valeinei.

Vispirms jāsaka, ka pieres raukšana ir nav nekas nosodāms. Tā ir viena no mūsu mīmikām, turklāt visai izteiksmīga un daudznozīmīga. Pieri raucam gan tad, kad esam ar kaut ko neapmierināti, gan tad, kad esam neizpratnē vai pārsteigti. Tomēr – vai var būt sekas tam, ja pieres raukšana kļuvusi par īpaši iecienītu mūsu emociju paušanas instrumentu?

"Ja to praktizējam katru dienu un ilgstoši, tad zināmā vecumā muskuļu sasprindzinājums jeb hipertonuss atstās iespaidu arī uz audiem virspusē, uz ādu. Veidosies mīmiskās krunkas," stāsta dermatoloģe. Labi vai slikti – tas lai paliek katra paša ziņā. Tā vienkārši ir.

Tiesa, būt hipertonusā nav norma. "Tāpēc ir tāda metode kā botulīna toksīna terapija. Veicot injekcijas noteiktos muskuļos, daļēji tos atslābinām un varam panākt, ka krunkas izlīdzinās," skaidro Valeine. Estētiskais efekts gan nav vienīgais. Tādējādi arī muskuļi tiek tuvināti normālam tonusam. "Panākam sejas muskuļu harmonizāciju."

Botulīna toksīnu var izmantot ne tikai tad, ja satrauc grumbas. Bieži vien cilvēkiem no stresa ir sasprindzināti sakodiena muskulis, pastiprināta zobu griešana jeb bruksisms. "Viens no veidiem, kā to ārstēt, ir botulīna toksīna terapija."

Šajā raidījuma "Zinātne vai muļķības" epizodē runājam ne tikai par to, kā novecot skaisti, bet arī veselīgi. Tāpēc otrs viesis studijā bija kardiologs Roberts Feders, kurš pastāstīja par to, kā pēc iespējas labāk saglabāt ne tikai "virsbūvi", bet arī "motoru". Diskutējām par dažādiem ar "anti-age" procedūrām saistītiem jautājumiem, tostarp satraucošo tendenci, ka ar "anti-age" kosmētiku influenceru ietekmē aizraujas arvien jaunākas un jaunākas meitenes, tādējādi apdraudot savas ādas veselību.

Raidījumu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" kā arī citās podkāstu platformās. Video formātā tas skatāms "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!