To, vai cilvēks pārmērīgi lieto alkoholu, tiešām var redzēt sejā? Āda kā lielākais orgāns ir spogulis visiem mūsu netikumiem, raidījumā "Zinātne vai muļķības" stāsta dermatoloģe Lauma Valeine.

Protams, pa kādam alkoholiskam dzērienam šad un tad var atļauties, ja tas nekļūst par ieradumu, bez kura nedēļas nogale šķitīs neizdevusies. "Ja alkohols tiek lietots mēreni, sejas āda necietīs," bilst Valeine. Taču pārmērīga grādīgo dzeršana gan mūs dehidratēs, pastiprināti izvadīs šķidrumu.

"Ar laiku lietojot, īpaši sievietēm, sejas āda kļūst pietūkusi, jo audi netiek pie normāla šķidruma. Veidojas audu tūskainība, kas ir kompensatora reakcija. Sievietei sejā tiešām var redzēt, ka viņa lieto alkoholu," brīdina dermatoloģe.

Tas pats ar smēķēšanu – viss atkarīgs no "stāža". Diemžēl ar smēķēšanu bieži ir tā, ka tas nav kas tāds, kam cilvēki padodas retu reizi kādos īpašos gadījumos. Parasti ja smēķē, tad smēķē regulāri. Kādas sekas ādai? "Tā izskatīsies pelēcīga. Visi vielmaiņas procesi ādā un skābekļa piegāde tiek traucēta. Pats nikotīns arī rada blāvu, nespodru izskatu. Ilgstoša, sistemātiska smēķēšana atstāj pēdas arī mīmikā – veidojas krunciņas ap muti, tā saucamās svītru koda krunciņas," atgādina ārste.

Raidījumā diskutējam arī par to vai pieres raukšana novedīs pie grumbām, un kāpēc cilvēki uz sejas liek gliemežus? Cik iedarbīga ir "anti-age" kosmētika, un ko iesākt ar bērniem, kas influenceru iespaidā pāragri sāk lietot nobriedušai ādai paredzētu kosmētiku?

Raidījumu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" kā arī citās podkāstu platformās. Video formātā tas skatāms "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!