Ebreji ir pataisīti par galvenajiem vaininiekiem daudzās jo daudzās sazvērestību teorijās. Ja kāda teorija vēsta par slepenu eliti ar vēl slepenākām biedrībām, kas kontrolē gan visu pasauli, gan specifiski tieši tavu dzīvi, tad ar diezgan lielu varbūtību šīs teorijas izplatītāji pieminēs arī ebrejus. Bet kāpēc tieši ebreji, nevis, piemēram, tjurki vai sengrieķi? To raidījumā "Zinātne vai muļķības" atklāj dezinformācijas pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Tas nesākās vienā mirklī, bet "velkas līdzi" no vēstures, stāsta pētnieks. Ebreji tika padzīti no savas teritorijas un daudzās sabiedrībās bija tas ārējais, kaut kas no malas ar citu kultūru, paražām. Un citādo ir ļoti viegli demonizēt.

"Tas nav pazīstams, tie nav mūsējie. Vēsturiski ebreji ir bijis labs ārējais ienaidnieks," saka Hiršs. Viņš uzsver, ka sazvērestību teorijas un ārējo ienaidnieku meklēšana nav nekas fundamentāli jauns. "Tas ir bijis vienmēr. Raganu dedzināšana nav fundamentāli atšķirīga no zinātnieku izsmiešanas un vajāšanas Covid-19 laikā."

Šajā epizodē uzzināsi arī to, kādas ir abu viesu mīļākās sazvērestības teorijas. Kāpēc tos, kas nav pārliecināti par vakcīnu drošumu, nevajadzētu automātiski mest vienā katlā ar plakanzemiešiem un ķīmisko trašu meklētājiem? Kā sociālie tīkli ietekmējuši sazvērestību teoriju izplatību? Vai sazvērestības teoriju ir viegli radīt no nulles? Un kāpēc Jāņa teorija par hibernējušos āpsi diez vai kļūs populāra? Raidījums pieejams "Spotify", "Apple Podcasts" un "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!