"Vow" mērķis ar šo prezentāciju bija demonstrēt jaunu pieeju laboratorijā audzētas gaļas ražošanā. Jau šobrīd gana daudz uzņēmumu pilnveido tehnoloģijas laboratorijā audzētai gaļai, lai aizvietotu tādus ierastus produktus kā cūkgaļa, liellopa gaļa un vistas gaļa. Taču "Vow" vēlas ne tikai piedāvāt jau ierastās garšas, bet savā formulā ieviest arī šūnas no retākām un neparastākām sugām, radot pavisam jaunus gaļas veidus, vēsta ziņu aģentūra AFP. Līdz šim "Vow" pētījusi jau vairāk nekā 50 sugu potenciālu. To vidū krokodili, alpakas, ķenguri, pāvi, dažādas zivju sugas. Bet kā radīt gaļu no mamuta – dzīvnieka, kas sen izmiris un par ko mums liecības tikai kauliem un daļēji saglabājušamies līķiem, kuri tūkstošgades pavadījuši mūžīgajā sasalumā?
Šo gaļu laboratorijā kultivēja zinātnieki, kuri pirmie mamuta genomā identificēja to DNS sekvenci, kas kodē mamuta mioglobīnu. Mioglobīns ir salikta olbaltumviela (proteīns), kas muskuļos nodrošina īslaicīgu skābekļa rezervi. Tas arī palīdz piešķirt gaļai tumši sarkano krāsu un izteiktāku garšu. Tā kā informācija par mamuta mioglobīna DNS bija nepilnīga, "robi" aizpildīti, izmantojot ģenētisko informāciju no mamuta tuvāk dzīvā radinieka – Āfrikas ziloņa.