Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kipra pārvēršoties par "mirušu kaķu salu", brīdinājuši dzīvnieku tiesību aizstāvji. Pēdējā laikā tur strauji izplatās kaķu infekciozais peritonīts, kas tiek dēvēts arī par "kaķu Covid".

Kipras Veterinārais dienests norādīja, ka sākotnēji izskanējušās vēstis par 300 tūkstošiem mirušu kaķu ir stiprs pārspīlējums – pašlaik aplēses liecina, ka miruši mazāk nekā 10 tūkstoši kaķu. Ziņu aģentūra AP vēsta, ka kaķus tur plāno ārstēt ar cilvēkiem paredzētām zālēm.

Kaķu infekciozais peritonīts (feline infectious peritonitis – FIP) nav bīstams cilvēkiem, taču ir nāvējošs kaķiem. Ziņas par kaķu koronavīrusa FIP strauju izplatīšanos salā plašāku uzmanību guva jūlija sākumā. Kiprā ir liela kaķu populācija – aptuveni aprēķini parasti min skaitli no viena līdz 1,2 miljoniem. Liela daļa ir klaiņojošie kaķi.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dzīvnieku tiesību aktīvisti izteicās, ka kopš janvāra FIP prasījis 300 tūkstošu kaķu dzīvību, taču vēlāk precizēja, ka tas bijis vien minējums, ņemot vērā Kipras kaķu populāciju un faktu, ka mirst apmēram 20–30 procenti ar FIP inficēto dzīvnieku.

Šī brīža aplēses ir daudz piezemētākas, taču tie aizvien ir tūkstoši. Pirmie FIP simptomi ir grūti izšķirami no tādiem, kas raksturīgi arī citām slimībām: drudzis, samazināta apetīte, svara zudums, letarģija. Ja kaķa imūnsistēma ar vīrusu netiek galā infekcijas agrīnajā stadijā, kaite var progresēt līdz vienai no divām slimības galvenajām formām. Tā dēvētais "slapjais" FIP ir ar ļoti nepatīkamiem simptomiem, tostarp vēdera dobumā uzkrājas šķidrums. Tas pats var notikt arī krūškurvī, apgrūtinot elpošanu. "Sausā" FIP gadījumā kaķis ir letarģisks, zaudē svaru, var parādīties vemšana. Tiek bojāti tādi orgāni kā acis, nieres, plauša un āda.

Lai risinātu krīzi, Kipras valdība ceturtdien, 3. augustā, nolēmusi ļaut izmantot pāri palikušos medikamentus, kas savulaik lietoti Covid-19 slimnieku ārstēšanā. Kaķu īpašniekiem viena deva izmaksās aptuveni 2,5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!