Pirms diviem gadiem Apvienotajā Karalistē kāds 48 gadus vecs vīrietis bija spiests vērsties slimnīcā pēc tam, kad viņu bija sakodis klaiņojošs kaķis. Vīrietim galu galā viss bija labi, taču mediķiem šis gadījums palīdzēja atklāt iepriekš nezināmu baktēriju, vēsta vietne "Science Alert".

Notikušā sīkāki apstākļi nav zināmi – vai kaķis uzbrucis pats vai ticis izprovocēts, nobiedēts –, taču rezultāts bija vairāki atsevišķi kodumi vīrieša apakšdelmos. Sākotnēji tas šķita vien kā nedaudz nepatīkams starpgadījums, bet jau astoņas stundas vēlāk stāsts turpinājās slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Vīrieša roka bija pamatīgi pietūkusi. Mediķi kārtīgi iztīrīja un dezinficēja brūces, sapotēja vīrieti pret stingumkrampjiem, izrakstīja antibiotikas un ļāva doties mājās. Taču ar to nebija līdzēts.

Dienu vēlāk viņš bija atpakaļ slimnīcā – kreisās rokas mazais un vidējais pirksts bija pietūkuši, sārti un sāpīgi, un abu roku apakšdelmi aizvien krietni uzpampuši. Ārsti nolēma, ka drošības pēc no koduma vietām daļa audu jāizņem ķirurģiski. Šoreiz vīrietis arī ticis pie trīs dažādu antibiotiku "trieciendevas" – tās ievadītas intravenozi. Šoreiz terapija bija sekmīga, kaķa sakostais pilnībā atlaba.


Foto: Nick K. Jones, Juliana Coelho, Julie M.J. Logan et al.

Ārstēšanas gaitā mediķus bija ieinteresējis, kas bija pret antibiotikām tik noturīgās infekcijas cēlonis. Mediķi no vīrieša brūcēm paņēma paraugus un secināja, ka brūcēs ir streptokoku ģints baktērijām līdzīgi mikroorganismi. Tomēr tie bija atšķirīgi no jebkurām zinātnē dokumentētajām šīs ģints sugām. Tālāka izpēte ļāva noteikt, ka mikroorganismi patiesībā pieder citas ģints baktērijām – Globicatella.

Baktēriju ģenētiskā informācija liecina, ka tās no citām šīs ģints sugām atšķiras par aptuveni 20%, tādējādi patiesi ir atšķirīga un iepriekš zinātniski nedokumentēta baktēriju suga, vēsta "Science Alert".
Jau zināmās Globicatella ģints baktērijas, piemēram, G. sulfidifaciens, ir rezistentas pret vairākām plaši izmantotām antibiotikām. Par laimi jaunatklātā suga reaģēja uz vismaz viena veida antibiotikām no visa iespaidīgā medikamentu kokteiļa, ko ārsti izrakstīja sakostajam vīrietim. Tomēr šādi gadījumi kārtējo reizi pasvītro to, ka klaiņojošu kaķu un suņu populācijas var būt būtiski rezervuāri mums nezināmiem patogēniem, daļa no kuriem var būt bīstami arī cilvēkiem.

Visa šī gadījuma analīze lasāma zinātniskajā žurnālā "Emerging Infectious Diseases".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!