Foto: AP/Scanpix/LETA
Tas visu laiku bijis tavā acu priekšā un pildījis visai necilu (kaut noderīgu) funkciju – kalpojis par durvju atduri. Un tikai gandrīz 100 gadus vēlāk tu uzzini šī objekta patieso vērtību – 75 tūkstoši ASV dolāru! Tā izgāja kādam fermas īpašniekam Mičiganas štatā, ASV.

Par šo atklājumu mediji pirmo reizi plašāk ziņoja 2018. gadā, kad fermas īpašnieks nolēma pārbaudīt, vai reiz dzirdētais no iepriekšējā saimnieka ir patiesība.

Uz notikušo šodien atskatās vietne "Science Alert". Deivids Mazureks fermu iegādājās 1988. gadā. Apskatot pirkumu, viņa uzmanību piesaistīja neparasta paskata akmens pie šķūņa durvīm. Apjautājies pārdevējam, viņš uzzināja, ka tas esot meteorīts, kurš te atrodas jau kopš 1930. gadiem. Iepriekšējais saimnieks atminējās, kā kopā ar tēvu esot redzējis meteorītu nokrītam viņu īpašumā. Nākamajā rītā abi devušies aplūkot trieciena vietu un atraduši krāteri. Nelieli rakšanas darbi, un meteorīts rokā. Tas bijis vēl silts! Drīz vien meteorīts arī ieguvis savu jauno funkciju – turējis vaļā šķūņa durvis vai kalpojis par durvju atduri. Pārdevējs laipni atvēlējis, ka meteorīts ir daļa no darījuma un nāk komplektā ar fermu, un tā Mazureks kļuva par šī kosmosa objekta īpašnieku.

Nākamos 30 gadus neko daudz par meteorītu neviens vairs nav domājis. Vien dažas reizes to uz skolu paņēmuši Mazureka bērni. Interesi atkal uzjundījušas ziņas par to, ka cilvēki speciāli dodas meklēt meteorītus un pēc tam tos pārdod muzejiem un zinātniskajiem institūtiem par visai labām summām. Mazureks nolēmis noskaidrot durvju stutes vērtību un uzrunājis ģeoloģi Moniku Sirbesku no Centrālās Mičiganas universitātes.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pie viņas ne reizi vien cilvēki vērsušies ar līdzīgiem jautājumiem, un visbiežāk atbilde ir "Nē, tas nemaz nav meteorīts." Tomēr ne šoreiz. "Es uzreiz sapratu, ka tas ir kaut kas ļoti īpašs," 2018. gadā izplatītajā paziņojumā medijiem skaidroja Sirbesku. Viņas karjerā tas ir visvērtīgākais paraugs – gan zinātniski, gan naudas izteiksmē. Izrādījās arī, ka gluži akmens tas nav, bet gan atlūza no dzelzs-niķeļa meteorīta.

Galu galā tam noteikta arī cena – 10 kilogramus smagais meteorīts tika pārdots par 75 tūkstošiem ASV dolāru jeb 68,7 tūkstošiem eiro. Meteorītu iegādājās Mičiganas Štata universitātes planetārijs.
Varbūt laiks papētīt sīkāk, ar ko mēs stutējam savu lauku māju šķūnīšu durvis. Nekad nevar zināt, ko sanāks atrast!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!