Foto: Shutterstock

Trekni ēdieni, saldinātie un alkoholiskie dzērieni var negatīvi ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmu – tas visiem zināms. Taču daudz kas, izrādās, atkarīgs arī no vides, kurā cilvēks dzīvo. Proti, veselības riska faktors var būt arī tas, cik tuvu dzīvesvietai atrodas ātrās ēdināšanas iestādes, liecina pētījums.

Zinātnieki šoreiz pievērsa uzmanību ne tikai tam, ko tieši cilvēki ēd, bet arī tam, kādā "pārtikas vidē" viņi atrodas un kā viegla piekļuve neveselīgai pārtikai ietekmē veselību. Izrādās, ka tiem, kas dzīvo netālu no bāriem, krogiem un ātrās ēdināšanas iestādēm, ir paaugstināts sirds mazspējas risks, liecina pētījums, kas publicēts Amerikas Sirds veselības asociācijas (AHA) žurnālā "Circulation: Heart Failure".

Sirds mazspēja ir stāvoklis, kad sirds nespēj sūknēt pietiekami daudz asiņu, lai apmierinātu ķermeņa vajadzības pēc skābekļa. Slimību var izraisīt vairāki faktori, to skaitā liekais svars un aptaukošanās.

"Lielākā daļa iepriekš veikto pētījumu par saistību starp uzturu un cilvēka veselību ir vērsti uz pārtikas kvalitāti, ignorējot pārtikas vides ietekmi," norāda Lu Cji, Ņujorkas Tuleinas Universitātes epidemioloģijas katedras profesors. "Mūsu pētījums uzsver, cik svarīgi ir ņemt vērā šo faktoru."

Zinātnieki izmantoja datus no Britu Biobankas, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 500 000 pieaugušiem Apvienotās Karalistes iedzīvotājiem. Pētnieki novērtēja, kā dalībniekus ietekmēja trīs veidu pārtikas vide – krogi vai bāri, restorāni vai kafejnīcas un ātrās ēdināšanas iestādes. Ietekmi noteica cilvēka dzīvesvietas tuvums tiem un uzņēmumu blīvums attiecīgajā rajonā.

Pētījumā reģistrēja aptuveni 13 000 sirds mazspējas gadījumus 12 gadu novērošanas periodā, un analīze parādīja saikni starp paaugstinātu saslimšanas risku un dažādu ēdināšanas iestāžu tuvumu un lielāku blīvumu.

Kopumā cilvēkiem, kuri dzīvoja rajonā ar 11 vai vairāk jebkāda veida sabiedriskās ēdināšanas vietām uz kvadrātkilometru, bija par 16% lielāks sirds mazspējas risks, salīdzinot ar tiem, kuriem nebija tik daudz piekļuves gataviem ēdieniem. Visbīstamākā izrādījās dzīvošana krogu un bāru tuvumā (risks 13%), kam seko ātrās ēdināšanas iestādes (10%).

Augstāks sirds mazspējas risks bija dalībniekiem bez augstākās izglītības un pieaugušajiem, kas dzīvoja pilsētu teritorijās bez piekļuves fiziskām aktivitātēm, piemēram, sporta zālēm.

Rezultāti atbilda tam, ko varētu sagaidīt, sacīja Cji – arī iepriekšējie pētījumi liecināja, ka gatavu ēdienu viegla pieejamība ir saistīta ar citu traucējumu, piemēram, otrā tipa cukura diabēta un aptaukošanās risku, kas var arī veicināt sirds mazspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!