Daži ēd, ko vien grib. Zobus mazgā reizi dienā, ne divas. Zobu diegu lieto reti vai pat nelieto nemaz. Un – lieliski zobi, perfekts smaids. Un tad ir tādi, kas visu dara pareizi un klausa savu zobārstu, bet tāpat zobi biežāk bojājas. Tāpēc podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par zobu un mutes dobuma veselību jautājām speciālistēm – cik liela nozīme zobu veselībā ir gēniem?

Gēnu faktors tiešām tiek pieminēts bieži, atzīst "Dr. Apines klīnikas" vadošā zobārste Māra Valdmane. Viņa gan uzreiz arī skaidro – tas nav attaisnojums. "Nav noslēpums, ka kārtīgs latvietis, kas vēl atceras arī vecās zobārstniecības iekārtas, mēģina sevi attaisnot ar gēnu ietekmi. Nevaru noliegt, ka ģenētikai ir nozīme. Ir. Bet – ko tas dod? Ko dod šie attaisnojumi?" Vai kāds pacients pēc tam jūtas labāk, ja sliktu zobu veselību "noraksta" uz gēniem?

Valdmane piemin, ka ir arī tā sauktās caurbiras – cilvēki, kas ēd, cik grib un ko grib, bet kā nepaliek resni, tā nepaliek. Taču šādu cilvēku nav daudz. Lielākajai daļai tomēr ir jādomā par sabalansētu uzturu un fiziskajām aktivitātēm, lai saglabātu normālu ķermeņa svaru. Līdzīgi ir ar zobiem. "To, kas ir rukši, bet ar ļoti labiem zobiem, ir ļoti maz. Pārējiem drusku vairāk jāpiestrādā. Vairāk jātīra un jāiet regulāri pie zobārsta. Veselus zobus var nosargāt ar pareizu diētu un kārtīgu higiēnu," uzsver ārste.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Podkāstā ar zobārstēm runājam arī par to, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm? Kas ir šaušalīgākie "TikTok" zobu modes trendi, kas redzēti?

Klausies sarunu straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!