Zobiem ir pietiekami daudz ienaidnieku. Ne tikai cukurs un slikta higiēna, bet arī alkohols ir nelabvēļu skaitā. Ja nu tomēr sanāk reizi pa reizei iedzert grādīgos dzērienus, kā pēc tam parūpēties par zobiem? To podkāstā "Zinātne vai muļķības" iesaka zobārstes Māra Valdmane un Viktorija Artjomenko.

Podkāsta vieses ar humoru atgādina, ka alkohols zināmās situācijās var novest arī pie akūtām problēmām un zobu zaudēšanas – traumu un kautiņu gadījumā. Taču ir arī problēmas, ko šis nelāgais ieradums rada pamazām.

"Skābums bojā zobus," uzsver Artjomenko. Alkohols bieži veicina skābu vidi mutē. Praktiski padomi, kā nenodarīt zobiem pāri vēl vairāk, ja iedzerti grādīgie, ir visnotaļ vienkārši – pēc alkohola dzeršanas kādu laiku nevajadzētu ēst neko ļoti cietu. Jā, arī ķiploku grauzdiņus un riekstiņus. Tāpat arī nav vēlams uzreiz ķerties pie zobu birstes. Siekalas arī prot darboties ar alkoholu, tāpēc vajag ļaut tām izdarīt savu darbu un pirms zobu mazgāšanas vismaz pusstundu šādus dzērienus nelietot.

Daktere Valdmane atzīst, ka ar zobu eroziju nākas sastapties bieži. Īpaši pēc tam, kad pandēmijas laikā mājsēdē stipri palielinājās alkohola patēriņš. "Nosaucām to par pieaugušo pudeļu kariesu. Joks vai nē, bet arvien vairāk redzam, ka tā ir daudzu pacientu sūdzība – jutīgi zobi.

Ko var gribēt, ja katru vakaru tos pamērcē skābā vidē un pēc tam uzreiz metas virsū ar zobu birsti.

Alkoholam ir daudz blakus parādību, un viens no tiem ir sliktāka zobu veselība." Tātad – pēc vīna glāzes negrauzt cietus našķus un uzreiz nebirstēt zobus. Ko vēl varētu darīt savā un zobu veselības labā? "Vēl var pamēģināt alkoholu nelietot vispār," rekomendē Valdmane. Tas noteikti palīdzētu ne tikai zobiem.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Podkāstā ar zobārstēm runājam arī par to, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm? Kas ir šaušalīgākie "TikTok" zobu modes trendi, kas redzēti?

Klausies sarunu straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!