Ja gribam pēc iespējas labāk parūpēties par zobu veselību, vai būs gana ar parasto zobu birsti, vai tomēr "jāiekāpj" 21. gadsimtā un jāizvēlas kāda no elektriskajām? Vai tās tiešām ir labākas nekā parastās? To podkāstā "Zinātne vai muļķības" vaicājām zobārstēm Mārai Valdmanei un Viktorijai Artjomenko.

"Dr. Apines klīnikas" vadošā zobārste Māra Valdmane visiem, kuriem mājās vēl nav elektriskās zobu birstes, iesaka tādu iegādāties. "Ja agrāk teica, ka ar parasto var iztīrīt tikpat labi, tad šobrīd šāda uzskata vairs nav. Aplikuma kontrole ir daudz labāka, tīrot ar elektrisko zobu birsti," saka ārste. Viņai patīk arī tas, ka elektriskās birstes gandrīz vai pašas "pieskata", lai cilvēks zobu tīrīšanai atvēlētu pietiekami daudz laika un darītu to rūpīgi.

"Man patīk tieši taimeris. Tas ir vissvarīgākais zobu higiēnas disciplīnā. Ar parasto zobu birsti ir tāds "pļer-ļer" – it kā tīru zobus, bet patiesībā ieliku birsti aiz vaiga, nedaudz kaut ko padarīju, un ar to tīrīšana arī beidzās. Taimeris ļauj kontrolēt vispārējo mutes tīrību. Protams, ar roku arī nespējam veikt kustības tik intensīvi, kā to dara elektriskā zobu birste. Tā vibrē 30 tūkstošus reižu minūtē – to ar roku nevar izdarīt," priekšrocības uzskaita Valdmane.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Dr. Valdmanes ģimenē pilnīgi visi – arī paši mazākie – nu lieto elektriskās zobu birstes.

Daktere Viktorija Artjomentko savukārt uzsver, ka jāiemācās ar zobu birsti komunicēt – saprast, ko nozīmē dažādie signāli. Citādi var sanākt "vardarbība vannasistabā" jeb pretējs fenomens tam, ka cilvēki neievēro labu zobu higiēnu – zobu tīrīšana par daudz un par stipru.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

"Elektriskā zobu birste ir ļoti labs rīks daudzos aspektos. Svarīgākais šajā padarīšanā – tām ir sensors. Svarīgi saprast, kā tas ar tevi komunicē." Proti, kad tiek izdarīts pārāk liels spiediens, zobu birste sāk skanēt citādāk un signalizē, ka nevajag tik spēcīgi spiest. Artjomenko pieredzē aizvien ir daļa pacientu, kas lieto elektriskās zobu birstes, bet šīs nianses nemaz nezina. Tostarp daļai aizvien nav izpratnes, ka ar elektrisko zobu birsti nav jādarbojas tāpat kā ar parasto – ir svarīgi saprast, kā to pareizi lietot.

Podkāstā ar zobārstēm runājam arī par to, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess, un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm? Kas ir šaušalīgākie "TikTok" zobu modes trendi, kas redzēti? Un kāpēc dažiem caurumi zobos neveidojas vispār, bet citiem cītīgiem zobu tīrītājiem katrā vizītē ir pa kādam labojamam zobam?

Klausies sarunu straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!