Zobu tīrīšana ar kvalitatīvu zobu pastu, kuras sastāvā ir fluorīds. Zobu tīrīšana, izmantojot elektriskās zobu birstes. Zobu tīrīšana ar zobu diegu. Šie trīs ir labas mutes higiēnas balsti. Vai kaut kā netrūkst? Daži teiks – protams! Kur tad mutes skalošana ar speciālajiem līdzekļiem? Podkāstā "Zinātne vai muļķības" vaicājām zobārstei Mārai Valdmanei, vai no tiem ir jēga.

Daktere skaidro, ka šie ir produkti, uz kuriem var ietaupīt. Nē, ne jau pērkot lētākos, bet nepērkot tos vispār. "Šis ir kārtējais mārketinga upuru stāsts," spriež Valdmane. Protams, ka cilvēkam var būt forša sajūta, kad ar mutes skalojamo līdzekli kārtīgi "izkodināta" visa gļotāda. Ir izteikta svaiguma sajūta un pārliecība, ka nu mutes dobums ir dezinficēts un tik tīrs, cik vien var būt. Taču šī sajūta var būt maldinoša.

Valdmane norāda, ka populārākajos līdzekļos var būt arī padaudz alkohola. "Tas tik tiešām ir liekams kokteiļos. Nedariet to mājas apstākļos!" pajoko daktere. Taču, runājot nopietni, šādi līdzekļi gļotādu var sausināt un padarīt vieglāk traumējamu. Tiek iznīcināta arī visa mikroflora, turklāt ne tikai nevēlamā. Ir arī mutes skalojamie līdzekļi bez alkohola un ar fluorīdu sastāvā. Taču tajos fluorīda daudzums ir mazāks nekā labās zobu pastās, līdz ar to no šiem līdzekļiem tāpat lielas jēgas nav. Pasta izdara labāku darbu, bet ar mutes skalojamo līdzekli to aizskalotu prom.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Podkāstā ar zobārstēm runājam arī par to, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess, un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm? Kas ir šaušalīgākie "TikTok" zobu modes trendi, kas redzēti? Un kāpēc dažiem caurumi zobos neveidojas vispār, bet citiem cītīgiem zobu tīrītājiem katrā vizītē ir pa kādam labojamam zobam?

Klausies sarunu straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!