Ko zobu veselībai nodara smēķēšana? Neko labu, protams. Taču ir kāda problēma – daļa cilvēku neuzskata, ka veipu jeb elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana skaitās smēķēšana. Zobārstei Viktorijai Artjomenko ir cits viedoklis.

Podkāsta "Zinātne vai muļķības" klausītāji vēlējās uzzināt, vai elektroniskās smēķēšanas ierīces ir mazāk kaitīgas par cigaretēm. Artjomenko kārtējo reizi atgādina, ka smēķēšana ir kaitīga. Taču parasto cigarešu kūpinātāji parasti paši labi apzinās, ka tas nav veselīgi. Taču par elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanas ietekmi ilgtermiņā pagaidām zināms mazāk. Tiesa, šobrīd aug pierādījumu bāze tam, ka vairākos aspektos veipošana rada mazāk risku veselībai nekā parasto cigarešu smēķēšana, taču tā nav nekaitīga. Piemēram, šajā 2023. gadā veiktajā metaanalīzē secināts, ka tās aizvien var palielināt kardiovaskulāro slimību risku.

"Milzīga problēma ar elektroniskajām cigaretēm ir, ka tās ir pasniegtas kā veselīgāka alternatīva un veids, kā mazināt smēķēšanu," spriež zobārste. Turklāt mārketings esot tendēts uz jauniešiem, un tam sekas redzamas arī viņas praksē. "Bija gadījums, kad 16 gadus veca meitene kartītē neatzīmēja, ka smēķē." Pēc gudrības zoba izraušanas paciente iedzīvojusies komplikācijās. Ārste jautājusi, vai viņa smēķē, uz ko jauniete atbildēja, ka nesmēķējot, un bijusi pārsteigta – izrādās, arī veipošana tomēr skaitās.

Artjomenko iesaka pēc zobu raušanas vismaz piecas dienas atturēties gan no smēķēšanas, gan no veipošanas, lai minimizētu komplikāciju riskus.

Protams, arī alkohols ietekmē zobu veselību, piemēram, padarot tos daudz jutīgākus. Par to vairāk vari lasīt šajā rakstā. Savukārt podkāstā, kas klausāms "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, uzzināsi, vai visiem jātīra zobi ar zobu diegu un vai irigatori ir obligāta prasība labai zobu veselībai, kā arī par to, kas notiks, ja zobus tīrīsim tikai vienreiz dienā. Kāpēc saldējums un kafija ir slikta kombinācija? Kā rodas kariess un vai ar to var aplipināt otru cilvēku, piemēram, bučojoties. Vai mums ir izredzes vecumdienas sagaidīt ar skaistiem, veseliem un saviem zobiem, vai visi esam nolemti protēzēm?

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!