Ja lietots alkohols, bet nākamajai dienai ir konkrēti plāni, vai ir kāds veids, kā paātrināt atskurbšanu un promiļu "izdzīšanu" no organisma? Paģiru zupa vai minerālūdens palīdzēs? Par to podkāstā "Zinātne vai muļķības" iztaujājām toksikologu Robertu Stašinski un narkoloģi Ritu Kuzņecovu.

Ar dažāda veida procedūrām un medikamentiem var atvieglot paģiru procesu un uzlabot pašsajūtu, taču promiles ātrāk "izdzīt" tas nepalīdzēs, cerības aplauž Stašinskis. "Metabolos procesus, kas notiek organismā, paši ietekmēt nevaram. Kā jebkurš fizioloģiskais process mūsu organismā, arī šis iet savu gaitu," bilst ārsts.

Cik ātri promiles "dzēšas"? To var ietekmēt vairāki faktori – dzimums, ģenētiskie faktori, tauku procents organismā u.c., taču vidējam eiropietim – aptuveni 70 kilogramus smagam vīrietim – alkohols noārdās ar ātrumu 0,15-0,2 promiles stundā. Tātad, ja kādam alkohola koncentrācija asinīs ir viena promile, "pa nullēm" tā būs pēc piecām sešām stundām. "Ne velti runā – ja cilvēks iepriekšējā dienā "kārtīgi" svinējis un izdzēris puslitru stingrā dzēriena, pirms sēšanās pie stūres jāpaiet 24 stundām," norāda Stašinskis. Puslitrs stiprā šādu gabarītu cilvēkam nozīmēs alkohola koncentrāciju asinīs aptuveni trīs promiles. Tātad vēlams gaidīt vismaz diennakti, lai būtu droši, ka asinīs alkohola vairs nav.

Starp citu, arī degvielas uzpildes stacijās nopērkamie, vienreiz lietojamie alkometri diez ko uzticami Stašinska un Kuzņecovas ieskatā nav. Tāpat arī kāds var justies skaidrā, bet asinīs vēl ir vairāk par 0,5 promilēm. Tāpēc galvenais indikators, kas būtu jāņem vērā, ir kopš pēdējā izdzertā dzēriena pavadītais laiks, pieņemot, ka stundā "dzēšas" 0,15-0,2 promiles.

Podkāstā, ko var klausīties "Spotify", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skatīties "YouTube", uzzināsi, vai taukaini ēdieni palīdzēs samazināt reibuma pakāpi. Tāpat ar narkoloģi un toksikologu runājam par to, vai no lētajiem dzērieniem ir smagākas paģiras nekā no "augstā plauktiņa" dzirām. Vai ir kāds veids, kā ātrāk atbrīvoties no promilēm. Kāpēc viens reibumā kļūst agresīvs, bet cits – nē. Un – vai iespējams nodzert talantu?

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!